Kövess minket!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebook-on is!

  

Igen, lehet!



Lehet Más a Politika!
Baranya Megyei Alapszervezete

http://baranya.lehetmas.hu
E-mail: baranya@lehetmas.hu

Iroda:
7621 Pécs, Széchenyi tér 1. (Városháza),
III. em. 327. Telefon: 06 72 / 533-994

Titkársági órák (Harmat Gabriella asszisztens):

Hétfő: 8:30-12:30
Kedd: 8:30-12:30
Szerda: 10:30-14:30
Csütörtök: 8:30-12:30
Péntek: 10:30-14:30

Állandó képviselői fogadóóra:
Dr. Keresztes László Lóránt
- minden páros héten, pénteken 8:00-10:00-ig.

Dr. Kóbor József
- minden páratlan héten, kedden 16:00-18:00-ig.

A blog tartalmát a közösséghez tartozó szerzők privát írásai és véleményei alkotják.
Köszönjük.
A Lehet Más a Politika hivatalos nyilatkozatai a központi oldalon olvashatóak.

Válasz a PDSZ-nek

2011.03.12. 22:29 Óvári Csaba

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi csoportja a pécsi városi költségvetés körül kialakult vitában megszólította helyi csoportunkat, politikusainkat. A részben feltett, részben sugallt kérdésekre, állításokra elengedhetetlen a válasz, ami lentebb olvasható:

"Tisztelt Nagy Erzsébet!

Internetes naplójukban, és egy körlevél formájában terjesztett közleményükben fogalmazták meg felháborodásukat, többek között a közalkalmazottak béren kívüli juttatásának megvonása, és a közgyűlési felszólalási lehetőség korlátozása miatt. A közleményben említik, hogy a FIDESZ és az ÖPE képviselői mellett az LMP egyik önkormányzati képviselője is megszavazta a Trombitás Károly fideszes bizottsági elnök által beterjesztett módosító javaslatot, a másik képviselő pedig tartózkodott. Mivel a közleményben nem olvasható az LMP képviselőinek költségvetéssel kapcsolatos, a közgyűlésen (és közlemények formájában) is ismertetett álláspontja, erről szeretném tájékoztatni.
Ezúton pontosítom, hogy én voltam az a képviselő, aki tartózkodott Trombitás Károly javaslata kapcsán. Szeretném tájékoztatni, hogy képviselőtársam azon meggyőződésének megfelelően szavazott a módosító javaslatra igennel, mert a vitában, és azt megelőzően elhangzott kormánypárti érvelés alapján úgy vélte, hogy ezzel ellentétes döntés esetén lényegesen több pécsi pedagógus és közalkalmazott veszítette volna el az állását, amit ő még inkább elfogadhatatlannak, vállalhatatlannak ítélt. (Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy polgármester úrtól a közgyűlésen megkérdeztem, hogy hány pedagógus fogja elveszíteni az állását, de erre nem érkezett válasz.) Jómagam tartózkodással nyilvánítottam véleményt a módosító javaslatról, hiszen a városvezetés által készített költségvetést, és az azzal kapcsolatos kommunikációs tevékenységet alapjaiban tartottam helytelennek (mindezt jeleztem is közgyűlési felszólalásomban, és kiadott sajtóközleményeinkben is).
Tisztában vagyunk vele, hogy Önök a pedagógusok, és a közalkalmazottak érdekeinek képviseletét látják el. Le szeretetném szögezni ugyanakkor, hogy képviselőként nekünk a közalkalmazottak mellett minden pécsi érdekét képviselnünk kell, ide értve a multinacionális vállalatok minimálbérét dolgozó, de pécsiként adót fizető alkalmazottait, vagy akár a magánszektor egyéb ágaiban, alacsony fizetésekért dolgozók önkormányzati szférával kapcsolatba hozható érdekeit is. Képviselnünk kell a Pécsett élő adófizetőket, és a pécsieknek munkát adó vállalkozókat is. Szem előtt kell tartanunk továbbá azt, hogy Pécs város az elmúlt fél évtized során (mondanom sem kell, hogy nem az LMP képviselőinek jóvoltából) a csőd szélére sodródott, és a város fizetésképtelensége egyformán járna katasztrofális következményekkel minden lakója számára. Mindezekért felelősséggel tartozunk.
A nevezett módosító javaslattal végszavazásra bocsátott költségvetési rendeletet az LMP képviselői elutasították, tehát nemmel szavazta rá. És ezt nem az említett módosító indítvány miatt, és nem csak a közalkalmazottak érdekében tettük. Alapjaiban nem értünk egyet a költségvetéssel, azt őszintétlennek, kidolgozatlannak tartjuk, és több pontban is voltak tartalmi kifogásaink. Nemmel szavaztunk továbbá azért is, mert úgy érezzük, hogy amíg a város nem tud szakítani a bizonytalan végkimenetelű, milliárdos nagyságrendű beruházások gyakorlatával, a sokmilliós tanácsadói megbízások alkalmazásával, addig nem tartjuk indokoltnak, hogy alapszolgáltatásokat nyújtó ágazatokat érintsen megszorítás, vagy éppen a helyi adók emelkedjenek, minden egyes pécsit hátrányosan érintve. Ezt szintén elmondtuk közgyűlési hozzászólásunkban. Arra is felhívom a figyelmét (hiszen ezt közleményében nem említette), hogy Kóbor képviselőtársam a közgyűlésen a pécsi oktatási intézményektől való feladatelvonás ellen, az iskolák pályázati lehetőségekbe történő bevonása, a pécsi közalkalmazottak nagyobb mérvű foglalkoztatása mellett érvelt, és ezt nem először tette.
Azt is szeretném jelezni (és ezt most általánosságban), hogy az LMP képviselői szakítani szeretnének azzal a 20 éves gyakorlattal, hogy az ellenzéki képviselőnek semmi sem drága, és az ellenzéki képviselő mindenkinek minden megígér, a költségvetés helyzetét figyelmen kívül hagyva. Mi ezt nem tesszük. Nem kívánjuk követni a várost korábban 11 évig vezető (és most érthetően a szakszervezetek felé húzó) szocialisták gyakorlatát.
Ugyanakkor – a lehetőségeinkhez mérten – minden segítséget meg kívánunk adni az úgynevezett „oktatási fejlesztési program” érintettjeinek, szülőknek, pedagógusoknak,  szakszervezeteknek, és általában a pécsieknek, hogy véleményüket a városvezetésnek elmondhassák, a kérdéseiket feltehessék. Meg kívánjuk adni továbbá a lehetőséget a várost vezető FIDESZ-ÖPE koalíciónak, hogy az általuk meghozott, és (számunkra elfogadhatatlan módon) „fejlesztésként” aposztrofált intézkedések szükségességét, és ezzel összefüggésben a város elszomorító költségvetési helyzetét a város szélesebb nyilvánossága elé tárják.
Ezzel célunk egy valódi, eddig sajnos elmaradt párbeszéd elindítása, amelynek célja az összefogás megteremtésre, és a társadalmi béke megőrzése. Ebben kérjük az Önök partnerségét, és kérni fogjuk a városvezető koalíció támogatását is. Meggyőződésünk szerint ez a városvezetés, és minden pécsi közös érdeke. Ennek első lépéseként támogatjuk a PDSZ, és a többi szakszervezet kezdeményezését, és a jövő csütörtöki közgyűlésen egy sajtónyilvános, élő televíziós közvetítéssel támogatott közmeghallgatás megtartását fogjuk kezdeményezni polgármester úrnál. Erről a szombati nap folyamán hivatalosan is tájékoztatjuk Dr. Páva Zsolt urat, Pécs város polgármesterét. Őszintén remélem, hogy egy megfelelően előkészített, a felek által nagyobb bizalommal várt egyeztetésen közeledhetnek az álláspontok. Természetesen ha ez nem történik meg, senki nem vitatja el a szakszervezetek jogát, hogy érdekeik védelme érdekében drasztikusabb eszközökhöz folyamodjanak.

Üdvözlettel,
Dr. Keresztes László Lóránt
Önkormányzati képviselő (LMP)"

 

Szólj hozzá!

Címkék: pécs önkormányzat költségvetés pdsz kóbor józsef keresztes lászló lóránt

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpecs.blog.hu/api/trackback/id/tr452734593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása