Kövess minket!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebook-on is!

  

Igen, lehet!Lehet Más a Politika!
Baranya Megyei Alapszervezete

http://baranya.lehetmas.hu
E-mail: baranya@lehetmas.hu

Iroda:
7621 Pécs, Széchenyi tér 1. (Városháza),
III. em. 327. Telefon: 06 72 / 533-994

Titkársági órák (Harmat Gabriella asszisztens):

Hétfő: 8:30-12:30
Kedd: 8:30-12:30
Szerda: 10:30-14:30
Csütörtök: 8:30-12:30
Péntek: 10:30-14:30

Állandó képviselői fogadóóra:
Dr. Keresztes László Lóránt
- minden páros héten, pénteken 8:00-10:00-ig.

Dr. Kóbor József
- minden páratlan héten, kedden 16:00-18:00-ig.

A blog tartalmát a közösséghez tartozó szerzők privát írásai és véleményei alkotják.
Köszönjük.
A Lehet Más a Politika hivatalos nyilatkozatai a központi oldalon olvashatóak.

Lakossági fórumot szerveztünk Magasház-ügyben

2011.07.03. 18:43 aaaaaa_ron

Az LMP Baranya Megyei Szervezete lakossági fórumot kezdeményezett a pécsi Magasház bontásával, és a helyére tervezett közigazgatási szolgáltató épület felépítésével kapcsolatban. A fórumra 2011. június 30-án került sor. Meghívásunkra az eseményen részt vett Gyimesi Gábor, a Jobbik önkormányzati képviselője, Maráczy Tibor, a Szent Mihály Arkangyal Asztaltársaság ügyvivője, és Schmuck Roland, az MSZP önkormányzati képviselője. Az LMP álláspontját  Keresztes László Lóránt és Kóbor József képviselték.

 

A meghívásunkat sajnos nem fogadta el a pécsi városvezetés, arra hivatkozva, hogy még sok a nyitott kérdés. Erre válaszul a fórumon jeleztük, hogy a párbeszéd kezdeményezésével a célunk éppen a lakosság bevonása volt, a végleges döntések meghozatala előtt. Igény volt is, hiszen az esős idő ellenére a szabadtéren tartott fórumon negyvenen vettek részt. A felszólalók ismertették szervezetük általános álláspontját a beruházással kapcsolatban, majd javaslatokat fogalmaztak meg arra vonatkozóan, hogy a végleges közgyűlési döntések előtt mely szempontból lenne szükséges további vizsgálatokat lefolytatni.


A fórumon megjelent érdeklődők kérdéseket fogalmaztak meg, sőt hasznos, megfontolandó javaslatok is elhangzottak. Annak ellenére, hogy a politikát, és a politikai megnyilatkozásokat nem sikerült teljes mértékben távol tartani a fórumtól, a jelen lévő újságírók úgy vélekedtek, hogy a párbeszéd hangvétele konstruktív volt. Az LMP a részvétel, és a párbeszéd megteremtésének a híve, ezért a jövőben is keresni fogjuk a pécsiek bevonásának lehetőségét, és a hivatalos eseményeken kívüli politikai párbeszédet.


Videóriport: 

http://www.pecsinapilap.hu/cikk/Keresztes_Lorant_Laszlo_hasznos_volt_a_pecsi_Magashazzal_kapcsolatos_lakossagi_forum/79085

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: pécs lakossági fórum

Nem erről volt szó! - Siklóson sem

2011.07.03. 13:47 aaaaaa_ron

Június második hétvégéjén Baranyában járt Schiffer András és Scheiring Gábor, a Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselői. Látogatásuk során fogadóórákat, lakossági fórumokat és sajtótájékoztatókat tartottak. Az országjáró „NEM erről volt szó!” kampány keretében a politikusok a lakosság véleményeire voltak kíváncsiak az Orbán-kormány gazdasági megszorító intézkedéseiről.

Siklóson pénteken délután, a Mária utcán nagy érdeklődés mellett zajlott le a helyi lakossági fórum, melyen számos kérdés, kritika hangzott el a kormányzat eddigi munkájával kapcsolatban. Scheiring Gábor kifejtette, hogy az orbáni megszorítások különösen a vidéken élők és a közunka programokban érintettek számára okoznak nagy nehézségeket, és hogy a kormány a beígért egymillió munkahely eléréséhez - minden statisztikai zsonglőrködés ellenére - egyelőre képtelen valódi eredményeket felmutatni.

Schiffer András az érdeklődők kérdésére elmondta, hogy továbbra is van lehetőség népszavazás formájában hangot adni a véleményeknek. Szociális kérdésekben az LMP tíz kérdéssel fordult az OVB-hez, melyeket az jelenleg is vizsgál. Az LMP számít a szakszervezetek és a lakosság együttműködésére abban, hogy a népszavazásra minél többen menjenek majd el, amikor arra sor kerül.

A lakossági fórumon bemutatkozott az LMP dél-baranyai csoportja. Angyal Károly a csoport képviselőjeként siklósi problémákra hívta fel a figyelmet, egyúttal kérte a képviselőket, hogy segítsenek átvizsgálni a Tenkes Terv elnevezésű kistérségi fejlesztési programot hatékonysági szempontból.

Szólj hozzá!

Címkék: baranya lakossági fórum

A nagy évforduló közeledtén - 2011.04.07. LMP Klub

2011.04.04. 15:48 aaaaaa_ron

2010. április 11-én a Lehet Más a Politika a várakozásokat felülmúlva 7,48%-os eredménnyel, alig egy éve alakult pártként jutott be a Magyar Országgyűlésbe. A párt pécsi választókerületekben indult jelöltjei az országos átlagot magasan meghaladó, 12%-körüli eredményeket értek el. Az év őszén tartott helyhatósági választásokon a Baranya Megyei Szervezet jelöltjei a 19 pécsi választókerület mindegyikében képesek voltak összegyűjteni az induláshoz szükséges ajánlószelvényeket, továbbá összegyűltek a Baranya megyei lista állításához szükséges ajánlószelvények is. A kompenzációs listákról Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésébe 2 képviselő, dr. Keresztes László Lóránt és dr. Kóbor József, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésébe egy képviselő, Ladányi Attila jutott be az LMP színeiben.

Az országgyűlési képviselőválasztások óta eltelt egy, és az önkormányzati választások óta eltelt fél év eseményei meggyőztek minket arról, hogy nagy szükség van az LMP jelenlétére, és szerepének további növelésére. Szerencsére vannak már jelek, melyek azt mutatják, hogy a legfiatalabb parlamenti párt elindult az erősödés útján. Mivel fiatal szervezet vagyunk, amelynek tagjai között nincsenek tapasztalt politikusok, rengeteget kell még tanulnunk, fejlődnünk, és új tagokat kell toboroznunk. A tanulás, a tapasztalás és az építkezés tehát igen fontos feladatunk lesz a következő évek során. Ezzel párhuzamosan munkánkat is egyre hatékonyabban kell végeznünk önkormányzati képviselőink által. Ezek eléréséhez ugyanakkor nagy szükségünk van minden visszajelzésre, segítségre.

Kérjük Önöket, hogy lehetőségük, idejük és érdeklődésük szerint osszák meg velünk véleményüket, kérdésüket, esetleg tanácsaikat is írják meg nekünk. Egy fontos rendezvényre is szeretnénk felhívni a figyelmüket:

2011. április 7-én klubot szervezünk, ahol lehetőség nyílik megismerkedni az LMP helyi tagjaival és két országgyűlési képviselőjével. Ertsey Katalin és Karácsony Gergely több témáról is beszélni kíván, de a rendezvény legfontosabb célja az ismerkedés, kötetlen beszélgetés, és információ-átadás mindkét irányba.

Pontos helyszín és időpont:
2011. április 7. 17:00
Pécs, Ziccer étterem (Jókai u. 15.)


Tervezett témák:
- Az LMP egy éve a Parlamentben: vendégeink Ertsey Katalin és Karácsony Gergely országgyűlési képviselők
- Az LMP fél éve a pécsi és baranyai önkormányzatban: Keresztes László Lóránt, Kóbor József, Ladányi Attila
- "Nem erről volt szó!" - Az LMP mutathat kiutat a zsákutcából, amelybe a Fidesz politikája vezeti az országot?
- "Az építkezés éve" - célok, tervek, stratégiák - Bemutatkozik az LMP Baranya Megyei Szervezetének kommunikációs-, stratégiai- és hálózatépítő munkacsoportja
- "Te jössz!" - Mondd el, Te hogy látod az LMP tevékenységét, és Te miben tudnál segíteni!


Jelezze részvételi szándékát Facebookon:
http://www.facebook.com/event.php?eid=200607626638533
Kövesse az LMP pécsi híreit:
http://www.facebook.com/pages/LMP-P%C3%A9cs/150368418323248

Szólj hozzá!

Válasz a PDSZ-nek

2011.03.12. 22:29 Óvári Csaba

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi csoportja a pécsi városi költségvetés körül kialakult vitában megszólította helyi csoportunkat, politikusainkat. A részben feltett, részben sugallt kérdésekre, állításokra elengedhetetlen a válasz, ami lentebb olvasható:

"Tisztelt Nagy Erzsébet!

Internetes naplójukban, és egy körlevél formájában terjesztett közleményükben fogalmazták meg felháborodásukat, többek között a közalkalmazottak béren kívüli juttatásának megvonása, és a közgyűlési felszólalási lehetőség korlátozása miatt. A közleményben említik, hogy a FIDESZ és az ÖPE képviselői mellett az LMP egyik önkormányzati képviselője is megszavazta a Trombitás Károly fideszes bizottsági elnök által beterjesztett módosító javaslatot, a másik képviselő pedig tartózkodott. Mivel a közleményben nem olvasható az LMP képviselőinek költségvetéssel kapcsolatos, a közgyűlésen (és közlemények formájában) is ismertetett álláspontja, erről szeretném tájékoztatni.
Ezúton pontosítom, hogy én voltam az a képviselő, aki tartózkodott Trombitás Károly javaslata kapcsán. Szeretném tájékoztatni, hogy képviselőtársam azon meggyőződésének megfelelően szavazott a módosító javaslatra igennel, mert a vitában, és azt megelőzően elhangzott kormánypárti érvelés alapján úgy vélte, hogy ezzel ellentétes döntés esetén lényegesen több pécsi pedagógus és közalkalmazott veszítette volna el az állását, amit ő még inkább elfogadhatatlannak, vállalhatatlannak ítélt. (Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy polgármester úrtól a közgyűlésen megkérdeztem, hogy hány pedagógus fogja elveszíteni az állását, de erre nem érkezett válasz.) Jómagam tartózkodással nyilvánítottam véleményt a módosító javaslatról, hiszen a városvezetés által készített költségvetést, és az azzal kapcsolatos kommunikációs tevékenységet alapjaiban tartottam helytelennek (mindezt jeleztem is közgyűlési felszólalásomban, és kiadott sajtóközleményeinkben is).
Tisztában vagyunk vele, hogy Önök a pedagógusok, és a közalkalmazottak érdekeinek képviseletét látják el. Le szeretetném szögezni ugyanakkor, hogy képviselőként nekünk a közalkalmazottak mellett minden pécsi érdekét képviselnünk kell, ide értve a multinacionális vállalatok minimálbérét dolgozó, de pécsiként adót fizető alkalmazottait, vagy akár a magánszektor egyéb ágaiban, alacsony fizetésekért dolgozók önkormányzati szférával kapcsolatba hozható érdekeit is. Képviselnünk kell a Pécsett élő adófizetőket, és a pécsieknek munkát adó vállalkozókat is. Szem előtt kell tartanunk továbbá azt, hogy Pécs város az elmúlt fél évtized során (mondanom sem kell, hogy nem az LMP képviselőinek jóvoltából) a csőd szélére sodródott, és a város fizetésképtelensége egyformán járna katasztrofális következményekkel minden lakója számára. Mindezekért felelősséggel tartozunk.
A nevezett módosító javaslattal végszavazásra bocsátott költségvetési rendeletet az LMP képviselői elutasították, tehát nemmel szavazta rá. És ezt nem az említett módosító indítvány miatt, és nem csak a közalkalmazottak érdekében tettük. Alapjaiban nem értünk egyet a költségvetéssel, azt őszintétlennek, kidolgozatlannak tartjuk, és több pontban is voltak tartalmi kifogásaink. Nemmel szavaztunk továbbá azért is, mert úgy érezzük, hogy amíg a város nem tud szakítani a bizonytalan végkimenetelű, milliárdos nagyságrendű beruházások gyakorlatával, a sokmilliós tanácsadói megbízások alkalmazásával, addig nem tartjuk indokoltnak, hogy alapszolgáltatásokat nyújtó ágazatokat érintsen megszorítás, vagy éppen a helyi adók emelkedjenek, minden egyes pécsit hátrányosan érintve. Ezt szintén elmondtuk közgyűlési hozzászólásunkban. Arra is felhívom a figyelmét (hiszen ezt közleményében nem említette), hogy Kóbor képviselőtársam a közgyűlésen a pécsi oktatási intézményektől való feladatelvonás ellen, az iskolák pályázati lehetőségekbe történő bevonása, a pécsi közalkalmazottak nagyobb mérvű foglalkoztatása mellett érvelt, és ezt nem először tette.
Azt is szeretném jelezni (és ezt most általánosságban), hogy az LMP képviselői szakítani szeretnének azzal a 20 éves gyakorlattal, hogy az ellenzéki képviselőnek semmi sem drága, és az ellenzéki képviselő mindenkinek minden megígér, a költségvetés helyzetét figyelmen kívül hagyva. Mi ezt nem tesszük. Nem kívánjuk követni a várost korábban 11 évig vezető (és most érthetően a szakszervezetek felé húzó) szocialisták gyakorlatát.
Ugyanakkor – a lehetőségeinkhez mérten – minden segítséget meg kívánunk adni az úgynevezett „oktatási fejlesztési program” érintettjeinek, szülőknek, pedagógusoknak,  szakszervezeteknek, és általában a pécsieknek, hogy véleményüket a városvezetésnek elmondhassák, a kérdéseiket feltehessék. Meg kívánjuk adni továbbá a lehetőséget a várost vezető FIDESZ-ÖPE koalíciónak, hogy az általuk meghozott, és (számunkra elfogadhatatlan módon) „fejlesztésként” aposztrofált intézkedések szükségességét, és ezzel összefüggésben a város elszomorító költségvetési helyzetét a város szélesebb nyilvánossága elé tárják.
Ezzel célunk egy valódi, eddig sajnos elmaradt párbeszéd elindítása, amelynek célja az összefogás megteremtésre, és a társadalmi béke megőrzése. Ebben kérjük az Önök partnerségét, és kérni fogjuk a városvezető koalíció támogatását is. Meggyőződésünk szerint ez a városvezetés, és minden pécsi közös érdeke. Ennek első lépéseként támogatjuk a PDSZ, és a többi szakszervezet kezdeményezését, és a jövő csütörtöki közgyűlésen egy sajtónyilvános, élő televíziós közvetítéssel támogatott közmeghallgatás megtartását fogjuk kezdeményezni polgármester úrnál. Erről a szombati nap folyamán hivatalosan is tájékoztatjuk Dr. Páva Zsolt urat, Pécs város polgármesterét. Őszintén remélem, hogy egy megfelelően előkészített, a felek által nagyobb bizalommal várt egyeztetésen közeledhetnek az álláspontok. Természetesen ha ez nem történik meg, senki nem vitatja el a szakszervezetek jogát, hogy érdekeik védelme érdekében drasztikusabb eszközökhöz folyamodjanak.

Üdvözlettel,
Dr. Keresztes László Lóránt
Önkormányzati képviselő (LMP)"

 

Szólj hozzá!

Címkék: pécs önkormányzat költségvetés pdsz kóbor józsef keresztes lászló lóránt

Fügefalevél és kölcsönkapott toll

2011.03.03. 13:48 Óvári Csaba

Avagy Egy vitaest margójára.

Tegnap zajlott Pécsett a PTE Állam és Jogtudományi karának Molnár Kálmán előadójában az a vita-est, melyen az új Alkotmányról beszélgettek a meghívottak. Az MTI egy egész pofás kis összefoglalót vágott össze, a legtöbb hírportál ezt hozza. Így nekem elég lesz néhány személyes élményem lejegyzése is, hogy képet adjak az esemény hangulatáról.

Az előadó, ahol egyébként a Mindentudás egyeteme pécsi sorozatának előadásai is zajlanak, zsúfolásig telt emberekkel. Így érthető volt a várakozás fokozódása, amikor a vita-est moderátora, a vitázó felek késéséről adott tájékoztatást. Egy kis hó és máris megérződik az a kétszáz kilométer valódisága, autópálya ide vagy oda. Az érkezőket és a már benn ülő baranyai politikust így nagy tapssal fogadta a közönség.

A vita csakhamar megkezdődött, és bár egy moderált vita - főleg négy értekező között - meglehetősen akadozó lehet itt mégsem lehetett érezni a zökkenőket, a válaszok és viszontválaszok szervesen kapcsolódva már már parázs párbeszédet eredményeztek. Érdekes volt hallgatni a megyei közgyűlés volt elnökének önironikus őszinte szembenéző mondatait. Meglepő volt, hogy a Szentkorona tan ennyire a mantrájává válhat valakinek, mint amennyire Nagy-Gaudi Tamás esetében. Megkapó volt hallani mi az indok az MSZP távolmaradása mögött, s jó tudni, hogy ebben szemernyi hasonlóság sincs a jelek ellenére az LMP-vel.

Schiffer András fügefa leveles hasonlata aratta a legnagyobb derültséget a hallgatóság körében, és valóban félő, hogy a sebtiben megalkotott "mag" alkotmány szemernyit sem takar majd a benyújtott és még benyújtásra váró reform (értsd. megszorító) intézkedések pőreségéből. A beszélgetés végéhez közeledve a kereszténydemokrata képviselő világosan kifejezte azt, ami korábban csak sejthető volt. Ha van is egyetértés bizonyos személyek között bizonyos kérdésekben, ha közös tollat használ is LMP-s és KDNP-s, attól még egy vitánál többre van szükség ahhoz, hogy az álláspontok közeledjenek, s a konszenzus megszülethessen.

Épp ezért érdemes megfontolni, mennyire lesz jó, ha már áprilisban ott lesz egy megszavazott, de meg nem vitatott, konszenzusig el nem vitt Alkotmány.

Szólj hozzá!

Milyen lesz az új alkotmány?

2011.02.24. 16:09 Óvári Csaba

Ezzel a címmel szervez kerekasztal beszélgetés sorozatot a HÖOK. A parlament pártok egy-egy képviselője mondja el véleményét az alkotmányozásról, és az új alkotmány ideális tartalmáról. A rendezvénysorozat Pécsett indul útjára,

2011. március 2-án 17:00-tól
a PTE ÁJK Molnár Kálmán előadójában.

(Pécs, 48-as tér 1.).Meghívottak:

Mátrai Márta (Fidesz)
Bárándy Gergely (MSzP)
Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik)
Schiffer András (LMP)

A beszélgetés moderátora Drinóczi Tímea (PTE ÁJK Alkotmányjogi Tszk) lesz.

A helyi szervezést köszönjük a pécsi EHÖKnek.

Szólj hozzá!

Címkék: kampány pécs kerekasztal alkotmany schiffer andrás pte ehök

Alkotmány – Schiffer András országos körúton

2011.02.23. 16:42 Óvári Csaba

 

 

 

 

 

 

 

 

Az LMP parlamenti frakciójának vezetője, Schiffer András február 24-én, csütörtökön országos körútra indul. A tizenöt vidéki helyszínt érintő beszélgetés-sorozat témája az LMP alkotmánykoncepciója, illetve az LMP álláspontja az alkotmányozásról.

Az első fórumra Kecskeméten kerül sor február 24-én 17.00 órakor, a Kossuth téren található Zanzibár kávézóban.

A másfél hónap alatt Schiffer András frakcióvezető ellátogat többek között Miskolcra, Nyíregyházára, Pécsre, Sopronba, és részt vesz a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) által szervezett kerekasztal-beszélgetéseken is.

A részletes programot a folyamatosan frissülő www.lehetmas.hu honlapon olvashatják. 

Budapest, 2011. február 23.

LMP Sajtó

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia alkotmany schiffer andrás

Az LMP nem támogatja a Baranya Megyei Közgyűlés 2011-es költségvetését

2011.02.17. 05:54 Óvári Csaba

Az LMP Baranya megyében sem támogatja az álláshelyek megszüntetését. Nehéz helyzetbe kerülhet az a 79 leépítés előtt álló Baranya Megyei Önkormányzat intézményeiben dolgozó alkalmazott és családjuk. Elfogadhatatlan, hogy ezen családok legyenek a vesztesei annak, hogy a Megyei Önkormányzat a nagyszabású luxusberuházások dicsőséges megvalósítása után a kötelezően ellátandó feladatokat sem tudja intézményeiben maradéktalanul teljesíteni.

Megszűnik a Művészetek és Irodalom Háza, megszűnik a Baranya Megyei Kulturális és Idegenforgalmi Központ, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának komoly spórolást kell elkezdenie. Ahelyett, hogy látványos akciókkal, ötletekkel csábíthatnák be a látogatókat a néprajzi, a természettudományi és várostörténeti múzeumok, ezentúl csak előzetes bejelentkezés után fogadják látogatóikat, így takarékoskodva a rezsi költségeken...Alig egy hónappal a 2010-es év után...

A költségvetés sarokszámai a valós helyzetnél sokkal pozitívabb képet vizionálnak, hiszen magasabb SZJA bevétellel és illetékbevétellel számolnak, mint korábban. Egy olyan helyzetben számol növekedéssel az önkormányzat, amikor a térség SZJA befizetései csökkennek a kormány a szegényeket sújtó, a tehetőseket támogató adópolitikája illetve a növekedő munkanélküliség miatt.

Nincs kétség afelől, hogy a Fidesz többségű Közgyűlés megszavazza a költségvetést, de ezt az LMP támogatása nélkül fogja megtenni.

 

 

 

 

Ladányi Attila
Lehet Más a Politika
képviselő, Baranya Megyei Közgyűlés

 

Hosszúhetény, 2011. február 17.
 

Szólj hozzá!

Címkék: közlemény baranya költségvetés ladányi attila

Város a szélén

2011.02.16. 10:34 Óvári Csaba

Az LMP nyilatkozata
a pécsi költségvetés körül kialakult vitáról

 
Mi, az LMP pécsi képviselői megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy az abszolút többségben lévő FIDESZ-ÖPE városvezetés a fülkeforradalom tizedik havában nem tudta időben elkészíteni Pécs Megyei Jogú Város 2011. évi költségvetését. A lassan két éve regnáló polgármester hétfői televíziós nyilatkozatában nem kaptunk kielégítő magyarázatot a kialakult helyzetre. Polgármester úr a hozzá intézett kérdések kapcsán „fájdalmas” intézkedések meghozatalát is előrevetítette. A jelenlegi bizonytalan helyzetben tehát azzal számolhatunk, hogy a kudarcokkal és súlyos hibákkal teli, felelőtlen szocialista városvezetés által költségvetése lejtőre küldött város helyzetén a 2009. tavaszán hatalomra jutott FIDESZ (nyilatkozataival ellentmondásban) nem tudott érdemben javítani. Az elmúlt évtized elhibázott politikai döntéseinek, és felelőtlen gazdálkodásának számláját a városvezetés most Pécs város polgárainak, intézményeinek készül benyújtani.

Mindez jól kiolvasható a már nyilvánosságra hozott, de benyújtása előtt elvetett költségvetési tervezetből is. Eszerint az idei évben a város bevételeinek 7%-át teszi ki a költségvetési hiány, és az eddig is folyamatosan duzzadó hitelállomány újabb 10%-os növekedésével számolhatunk, ami 4,5 Mrd forintos újabb hitelfelvételből adódik, és amely tovább dagadhat a 7 Mrd forintos likvid folyószámla-hitelkeret felhasználásával.
A városvezetés továbbá a drasztikus mértékű vízdíjemelésből származó többletbevételeket is a költségvetési hiány finanszírozására kívánja felhasználni, az összes bevétel 8%-át pedig ingatlanértékesítésből szeretné beszedni, a soha nem látott mélységben járó ingatlanárak ellenére.

Őszintén reméljük, hogy a várost felváltva vezető pártok képviselői újragondolják az olyan korábbi, a város kétségbeejtő helyzetét tovább nehezítő, közösen (FIDESZ-MSZP-SZDSZ) hozott döntéseiket is, mint pl. a betervezett több milliárdos mélygarázs-magasház fejlesztés, és a szűkös forrásokat inkább a kötelező önkormányzati feladatok ellátására, a közoktatás, az egészségügy életben tartására, valamint a munkahelyeket nehezen megtartó kisvállalkozások támogatására fordítják. Ebben partnerek leszünk, de a jövő felélésében, elzálogosításában nem veszünk részt.
 
Jakab Tamás
gazdasági szakértő (LMP)
 
Dr. Keresztes László Lóránt
Önkormányzati képviselő (LMP)
 
Dr. Kóbor József
Önkormányzati képviselő (LMP)
 

Szólj hozzá!

Címkék: pécs sajtóközlemény kóbor józsef keresztes lászló lóránt jakab tamás

Összefogás az LMP dél-dunántúli szervezeteinél

2011.02.15. 10:56 Óvári Csaba

Baranya, Somogy és Tolna megyék LMP szervezeteinek tagsága körében az elmúlt időszakban elhatározás fogalmazódott meg a regionális szintű együttműködés hivatalos formába öntése mellett. Mindhárom megyére jellemző a munkahelyteremtő beruházások elmaradása, a munkahelyek védelmét célzó, hatékony programok hiánya. Súlyos gondot jelent régió szerte a helyi vállalkozók, gazdálkodók versenyhátránya, a társadalmi egyenlőtlenség növekedése, falvak elsorvadása, a fiatalok elvándorlása, és a korrupció.
 
Az egyre inkább leszakadóvá váló térségnek új politikai és gazdasági szemléletmódra van szüksége. Olyan új megközelítésre, amely lehetőséget teremt arra, hogy régi értékeink, hagyományaink felelevenítésével, a helyben meglévő, de kihasználatlan lehetőségek felkutatásával egy erős, fejlődőképes régiót alakíthassunk ki. Ennek érdekében a három megye LMP szervezetei – a helyi jó kezdeményeket megtartva – megerősítik, és hivatalos formába öntik a közöttük lévő együttműködést, ezáltal is hatékonyabbá téve a régiós szintű társadalmi és politikai célokért folytatott küzdelmet.
 
Az elmúlt 20 évet lezáró, valódi politikai alternatíva felmutatása mellett elkötelezett megyei delegáltak február 10-én, Kaposváron döntöttek a koordinációs szerv felállításáról.
 
 
Flóris Zsolt
az LMP Tolna megyei koordinátora
 
Keresztes László Lóránt
az LMP Baranya megyei koordinátora
 
Kutas Viktor
az LMP Somogy megyei koordinátora

Szólj hozzá!

Címkék: baranya tolna somogy találkozó del dunantul

Rész - Ön - Kormányzat

2011.02.10. 16:40 Óvári Csaba

A Lehet Más a Politika Baranya megyei szervezete jelöltjeivel indul a pécsi részönkormányzati választáson. Akár csak a korábbi választásokon ajánló szelvényekkel támogathatják, támogathatjátok jelöltjeinket.

Rövidesen részletesen beszámolunk, mely területeken, mely jelöltek számítanak az ájánlásokra.

További információk kérhetők addig is:

baranya@lehetmas.hu

+36 30 988 26 68 Dr. Keresztes László – területi koordinátor

Szólj hozzá!

Mélygarázs és Magasház - sajtóközlemény

2011.02.04. 11:53 Óvári Csaba

Újabb bizonytalan kimenetelű pécsi nagyberuházás!

Mi, a Lehet Más a Politika pécsi képviselői aggódva figyeljük az eseményeket a FIDESZ- MSZP támogatottsággal meginduló Megyeri téri mélygarázs-beruházással kapcsolatban. Kedden értesültünk arról, hogy a 750 állásos mélygarázs projekt megkapta az építési engedélyt, és a beruházó Szigeti-Garázs Kft. – a cégvezető nyilatkozata alapján – a lehető leghamarabb meg kívánja indítani a kivitelezési munkálatokat. Mindenkit emlékeztetni szeretnék arra, hogy a beruházás megindítása az önkormányzattól ugyan nem igényel forrásokat, de a mélygarázs elkészülte után Pécs városa 20 év alatt ki fogja fizetni a beruházás több mint 4 milliárdos értékét, ráadásul eközben osztozik az üzemeltetés kockázatában is. Mindez évente több száz milliós kiadást jelent majd az önkormányzatnak, amire nyilván kamatterhek égy egyéb költségek rakódnak. A magasház működése nélkül ezzel szemben aligha tudunk megalapozott becsléseket adni a lehetséges bevétel nagyságáról. Mindez tehát értékelhető úgy, mint egy 20 év alatt realizálódó, igen kockázatos beruházás.

A legnagyobb baj természetesen e beruházás megtérülésének garanciáival van. A pécsi Közgyűlés 2010. év március 18-án tartott ülésén dr. Páva Zsolt polgármester úr a következőket nyilatkozta: "Ez a projekt akkor lesz kockázatmentes – mert van benne nyílván kockázat – ha a magasház végre megkapja azt a funkciót, amit régóta terveznek."

Mivel a magasház sorsát továbbra is teljes bizonytalanság övezi, a mélygarázs-komplexum megépítése véleményünk szerint indokolatlan, és felelőtlen lépés lenne. Igencsak megkésve, csak most fog készülni egy tanulmány a magasház funkciókkal való megtöltésének részleteiről. Szintén most veszi kezdetét a város közösségi közlekedésének új alapokra helyezését célzó közép- és hosszú távú koncepció kidolgozása, melynek nyilvánvalóan fontos része a kötöttpályás közlekedési rendszerhez kapcsolódó parkolók ideális elhelyezésének meghatározása. Kijelenthetjük tehát, hogy a városvezetés jelen esetben a szekeret kívánja a lovak elé fogni.

A város jelenlegi költségvetési helyzetében, amikor az önkormányzat elbocsátásokra, új adónem bevezetésére kényszerül, nem a kudarcos nagyberuházások (pl. Expo-Center, reptér, stb.) sorát kell gyarapítani, hanem az egekbe szökött munkanélküliség kezelésére, és az egyre nehezebb helyzetbe kerülő, a pécsi polgárok számára megélhetést nyújtó
vállalkozások támogatására kell a szűkös forrásokat átcsoportosítani.

Dr. Keresztes László Lóránt
pécsi önkormányzati képviselő (LMP)

Dr. Kóbor József
pécsi önkormányzati képviselő (LMP)

(fotó: www.pecsistop.hu)

Szólj hozzá!

Címkék: pécs önkormányzat kóbor józsef keresztes lászló lóránt

Alkotmány a jövőnek

2011.02.03. 16:46 Óvári Csaba

Elkészült az LMP alkotmány koncepciója. Érdemes megnézni itt.

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia alkotmany

Képviselőink a pécsi Közgyűlésben

2010.12.09. 11:23 Óvári Csaba

Bár az országos szintű politika, és a költségvetési törvény körüli viták kiéleződése lefoglalja a sajtót bejelenthetjük, hogy hosszas várakozás utn a Lehet Más a Politika párt két helyi képviselője irodához jutott a pécsi városházán. Képviselőinket kérdéseikkel, kéréseikkel az alábbi elérhetőségeken keresztül érhetik el.

7621 Pécs, Széchenyi tér 1. (Városháza), III. em. 327.
Telefon: 06 72 / 533-994

Titkársági órák (Harmat Gabriella asszisztens):

Hétfő, Kedd, Csütörtök: 8:30-12:30 óra.
Szerda, Péntek 10:30-14:30 óra.

Dr. Keresztes László Lóránt
képviselő,

a Városfejlesztési és Kommunális bizottság alelnöke

e-mail: keresztesl@ph.pecs.hu

Állandó képviselői fogadóóra: minden páros héten, pénteken 10:00-12:00-ig.

Dr. Kóbor József
képviselő,

a Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottság tagja

e-mail: koborj@ph.pecs.hu

Állandó képviselői fogadóóra: minden páratlan héten, kedden 16:00-18:00-ig.
 

Amennyiben a fentiektől eltérő időpontokban szeretnék felkeresni a képviselőket, jelezzék ezt telefonon, vagy e-mailen.

Szólj hozzá!

Címkék: pécs önkormányzat kóbor józsef keresztes lászló lóránt

Bizalom helyett?

2010.12.01. 14:49 Óvári Csaba

A jogbiztonság, vagyis az a gyakorlat, hogy a törvényhozás nem hoz visszamenőleges hatályú döntéseket, hogy törvény és rendeletalkotó munkája során nem a pillanatnyi érdek vezérli, hanem a hosszútávú stabilitás fenntartásának igénye irányítja a tevékenységét, szóval ez a jogbiztonság nem egy kegy, amit az állam ad a szerencsétlen, kis polgárainak. Nem egy olyan juttatás, amivel az államot alkotó nép egyes tagjainak közvetlenül lesz jobb. Tény, hogy az átlátható törvényalkotói folyamat, a vita lehetőséget ad, az egyes törvényi működések felülvizsgálatára és tökéletesítésére, s így akár közvetlen haszonnal is bírhatnak a polgárok életére. Viszont ismételve bevezető állításunkat, nem ez a fő funkciója.

A jogbiztonság egészen másra szolgál, s így közvetetten mégis az állampolgárok érdekeit védi. Nekik nyújt hosszútávon gazdagságot, lehetőséget, és ahogy a nevéből is látszik biztonságot. A jogbiztonság ugyanis stabilitást jelent, tartósságot, hosszútávú garanciát. Egy törzsibb jellegű közösségnek nincs szüksége effajta garanciára, az adott szó, a bizalom és a haogyomány megteremti azt, amit a modern államban a jogbiztonság igyekszik - jól, rosszul - létrehozni. Jogbiztonság híján az egyik nap egyféle törvények lennének életben s máskor mások. Jogbiztonság híján nem lenne értelme a nagyértékű adás-vételnek, nem valósulhatna meg kölcsön- vagy hitelszerződés idegenek között.

A jogbiztonság ugyanis a stabil piacgazdaság alapja. A befektetői és hitelezői tevékenység alapja, a bizalom helyettesítője. A gazdaság bázisa tehát, olyan "szikla" melyre ha komolyan veszik rendkívül modern és hatékony államokat lehet felépíteni. Hogy ez cél e vagy akár a piacgazdaság, mint olyan, jó e nem lehet tárgya ennek az értekezésnek. Egy valami azonban tény. Magyarország ma piacgazdasági keretek között, és piacgazdasági szereplőkkel körülvéve gazdasági versenyben van, mely versenyben önállóan megszerezhető és felhasználható erőforrásai mellett a hiányzók megszerzésének biztosítéka a nemzetközi jogbiztonság. Ez azonban csak azoknak jár, akik maguk is megtartják a jogbiztonság alapvető szabályait.

Épp ezért olyan veszélyes a magyar jogbiztonság hírét kockáztatni, vagy gyengíteni ezt a garanciát. Nem ott csap vissza első sorban, hogy majd a polgárok engedetlenek lesznek, nem fizetnek adót, mondván tavaly máshogy kellett, miért fizessek idén újabb módon. Ez is veszélyes egy társadalom, gazdaság, állam békéje működőképessége szempontjából. De ez nem komoly kockázat ahhoz képest, mint amit a nemzetközi jogbiztonság elvesztése jelenthet. Gondoljunk bele, mi lenne, ha bizonyos befektetői csoportok, féltve a vagyonukat - hiszen az állam, a kormány ráteheti a kezét - egyszerűen nem fektetnek be. Ha megvonják bizalmukat és erre ösztönzik partnereiket. Ha más nemzetek semmisnek tekintik korábbbi egyezményeinket, és új áron adnak el mondjuk gázt, vagy villamosenergiát, esetleg vizet. Mi történik azzal az állammal, amely a nyitott és kicsi, mint hazánk, de nem bírja a megbízhatóság és a stabilitás jelét magán?

4 komment