Kövess minket!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebook-on is!

  

Igen, lehet!



Lehet Más a Politika!
Baranya Megyei Alapszervezete

http://baranya.lehetmas.hu
E-mail: baranya@lehetmas.hu

Iroda:
7621 Pécs, Széchenyi tér 1. (Városháza),
III. em. 327. Telefon: 06 72 / 533-994

Titkársági órák (Harmat Gabriella asszisztens):

Hétfő: 8:30-12:30
Kedd: 8:30-12:30
Szerda: 10:30-14:30
Csütörtök: 8:30-12:30
Péntek: 10:30-14:30

Állandó képviselői fogadóóra:
Dr. Keresztes László Lóránt
- minden páros héten, pénteken 8:00-10:00-ig.

Dr. Kóbor József
- minden páratlan héten, kedden 16:00-18:00-ig.

A blog tartalmát a közösséghez tartozó szerzők privát írásai és véleményei alkotják.
Köszönjük.
A Lehet Más a Politika hivatalos nyilatkozatai a központi oldalon olvashatóak.

Az Európai Parlament csoportjai, 1. rész: NI lovagjai

2009.05.28. 08:44 Baracska Péter

Mivel EP választás lesz nem ártana valamit írnunk eme jeles intézményről, ha már az Országos Választási Iroda nem erőlteti meg magát e témában (bónuszpont jár azoknak akik - az internetet leszámítva - megtudtak bármit is tőlük az EP-ről). Bár lehet hogy csak hagyománytiszteletből teszik, mert finoman szólva eddig sem csömörlöttem meg semelyik választás előtt sem a tájékoztató plakátok vagy tévéreklámok mindent elborító tömegétől. Végülis minek erőltesse meg az agyát a választó a sok fölös adattal? Tessék szavazni 'oszt jóvan!

Nem fogom untatni a kedves olvasóinkat az Európai Parlament kialakulásának történetével, hanem "in medias res" bemutatom mai versenyzőnket. A hátuljáról kezdem, ahogy az újságot is a sportrovatnál szokás kezdeni. Emberek kicsi és furcsa csoportja ez. Amennyiben valaki megkérdezi a tagjait hogy hova tartoznak, csak ennyit mondanak: NI. Ettől persze senki sem lesz okosabb, de gondolhatjuk hogy ez egy rövidítés, így már könnyebb kitalálni. Persze csak akkor ha értünk franciául (amit én nem mondhatok el magamról). Az EP frakciók angol vagy francia elnevezésükből alakított betűszavakon ismertek, úgyhogy ha nem jön össze a névből a rövidítés az egyik nyelven akkor a másikon még lehet értelme. No de ennyit a rövidítésekről, valójában a Függetlenekről (Non-attached Members) lesz szó. Miért is nevezik magukat Függetleneknek, ha frakciót alakítottak? Nos, ez egy jó kérdés, de nem ez az egyetlen furcsaság velük kapcsolatban.

Függetlennek lenni egyfelől jó dolog, mert senki nem szól bele hogy hogyan szavazzon az ember, és így nem kell magával kompromisszumokat kötnie. Másfelől viszont egy ilyen nagy parlamentben (többen terpeszkednek benne mint a mienkben, bizony) elveszik egy ember hangja, és egyáltalán nem vagy korlátozottan kapja meg azokat a jogokat amik egy frakció tagjaként megilletik (felszólalási idő, pénzügyi támogatás, bizottsági hely). Erre a problémakörre már 1979-ben, az első EP-választások alkalmával rádöbbentek, így kerestek egy megoldást. Ezt a megoldást az ún. "technikai csoport" jelentette, ami a frakciótagság előnyeivel járt, viszont nem kellett megfelelni az annak felállításához szükséges kritériumoknak (pl.: 9-17 alapító tag). A technikai csoportokban tehát eltérő politikai nézeteket valló emberek voltak jelen, bár igen korlátozott volt ez az együttműködés. A második EP-ciklusban egyesek már továbbmentek az együttműködésben és megalapították a Szivárvány Csoportot, amiben jelen voltak egyes regionális pártok képviselői is. Emellett párhuzamosan létezett egy technikai csoport is ami az 1989-as évben szűnt meg. Az 1999-es választások alkalmával érdekes dolgok történtek. A francia Nemzeti Front, és az olasz radikálisok létrehoztak egy technikai csoportot, amit a parlament nem nézett jó szemmel, és a résztvevő pártok nézetkülönbségére hivatkozva feloszlatott. Ez jogos volt, de addig nem jelentett különösebb problémát, avagy mindenki egyenlő, de vannak akik egyenlőbbek. A függetlenek a 2004-es választásokon minden eddiginél több, 37 helyet szereztek, amiben azért szerepe volt annak is hogy a mai 785 főre duzzadt a parlament létszáma. Idén már "csak" 736 hely lesz, nemsokára kiderül nekik mennyi jut belőle.

Szólj hozzá!

Címkék: europai parlament függetlenek

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpecs.blog.hu/api/trackback/id/tr991148124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása