Kövess minket!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebook-on is!

  

Igen, lehet!



Lehet Más a Politika!
Baranya Megyei Alapszervezete

http://baranya.lehetmas.hu
E-mail: baranya@lehetmas.hu

Iroda:
7621 Pécs, Széchenyi tér 1. (Városháza),
III. em. 327. Telefon: 06 72 / 533-994

Titkársági órák (Harmat Gabriella asszisztens):

Hétfő: 8:30-12:30
Kedd: 8:30-12:30
Szerda: 10:30-14:30
Csütörtök: 8:30-12:30
Péntek: 10:30-14:30

Állandó képviselői fogadóóra:
Dr. Keresztes László Lóránt
- minden páros héten, pénteken 8:00-10:00-ig.

Dr. Kóbor József
- minden páratlan héten, kedden 16:00-18:00-ig.

A blog tartalmát a közösséghez tartozó szerzők privát írásai és véleményei alkotják.
Köszönjük.
A Lehet Más a Politika hivatalos nyilatkozatai a központi oldalon olvashatóak.

Döbrögik országa leszünk vagy a valós demokráciáé?

2010.06.08. 19:46 Óvári Csaba

Az LMP Baranya megyei szervezetének sajtóközleménye – 2010. 06. 08.

A helyi demokrácia gyengítésével sok kis helyi Döbrögi országává teheti Magyarországot a Fidesz-KDNP javaslata az önkormányzati választási rendszer átalakításáról. Az önkormányzati képviselők számának csökkentésére hivatkozva a kormányoldal valójában a saját politikai ellenfeleit és a civil szervezetek jelöltjeit szeretné kiszorítani a helyi döntésekből. A Lehet Más a Politika parlamenti frakciója ezért nem szavazza meg a javaslatot, sőt, minden eszközt felhasznál, hogy tiltakozzon a helyi demokrácia csorbítása ellen.

A parlament ma szavaz az önkormányzati választási rendszer átalakításáról szóló Fideszes javaslatról. A javaslat fennen hangoztatott célja az önkormányzati képviselők számának a csökkentése, de a valódi értelme hogy kiszorítsa a helyi testületekből a mindenkori ellenzéket. A képviselőtestületek létszámának csökkentése önmagában akár támogatható célkitűzés is lenne, bár nem világos, hogy miért éppen a demokrácián akar spórolni a Fidesz-KDNP, miközben az így megtakarítható adóforintok több mint százszorosa folyik el a korrupció különböző csatornáin. De nehezen hihető, hogy a Fidesznek valóban a helyi politikusok számának a csökkentése lenne a célja, hiszen egy másik javaslattal a kormánytöbbség lehetővé szeretné tenni, hogy az önkormányzatok a képviselőtestületbe meg nem választott, külsős alpolgármestereket bízzanak meg, méghozzá annyit, amennyit csak akarnak.

A javaslat célja sokkal inkább az, hogy a Fidesz rövid távú hatalmi érdekeit szolgálva csökkentse az ellenzéki kontroll és a civil szervezetek részvételének a lehetőségét a helyi közéletben. Egyrészt a javaslat 10.000 fő feletti településeken a jelenlegi 40 százalékról 30 százalékra csökkenti az úgynevezett kompenzációs mandátumok arányát, így a képviselőtestületek még a mostaninál is jóval aránytalanabban fogják leképezni az állampolgárok akaratát. A győztes majdnem mindent vinni fog: egy 40 százalékos támogatottságú szervezet ugyanis könnyen megszerezheti a képviselői helyek több mint kétharmadát. Nyilván a Fidesz politikusai abban bíznak, hogy 2010-ben ők lehetnek azok, akiket nem a választók akarata, hanem az új választási rendszer fog teljhatalomhoz juttatni. Másrészt a javaslat teljesen indokolatlan mértékben megnehezíti a jelöltek indulását, sokszorosára emelve az eddig szükséges ajánlószelvények számát. Arról már nem is beszélve, hogy egy másik törvénymódosítással 35 napról 9 napra akarják csökkenti az ajánlások összegyűjtésére rendelkezésre álló időt.

Ez lenne az nemzeti együttműködés? Aligha. Ez a javaslat nem a kevesebb képviselő, hanem sokkal inkább a kevesebb képviselet javaslata. Ennek hatására a helyi önkormányzatok nem a „szabadság kis körei” lesznek, mint ahogy azt Bibó István megálmodta, hanem sok kis Döbrögi országává teszik Magyarországot.

Az LMP Baranya megyei szervezete bízik abban, hogy a kormányoldal számol törvénymódosításának hosszú távú hatásaival. S esetleges veszélyeivel. S a törvény végszavazása előtt végiggondolja, ezzel a javaslatával egy későbbi helyhatósági választáson talán épp’ magát hozza nehéz helyzetbe. Az LMP elkötelezett abban, hogy a helyi kérdések valóban helyben találjanak választ, s abban, hogy a helyi civil kezdeményezések beleszólhassanak a politikába. Hogy a választópolgároknak helyben is legyen valódi választásuk. Ezért felajánljuk támogatásunkat minden helyi ügyben érdekelt civil kezdeményezéshez, mellyel a baranyai területi csoportot megkeresik.

LMP Baranya megyei választmány

Szólj hozzá!

Címkék: parlament társadalom önkormányzat demokrácia korrupció ajánlószelvény

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpecs.blog.hu/api/trackback/id/tr832067154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása