Kövess minket!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebook-on is!

  

Igen, lehet!



Lehet Más a Politika!
Baranya Megyei Alapszervezete

http://baranya.lehetmas.hu
E-mail: baranya@lehetmas.hu

Iroda:
7621 Pécs, Széchenyi tér 1. (Városháza),
III. em. 327. Telefon: 06 72 / 533-994

Titkársági órák (Harmat Gabriella asszisztens):

Hétfő: 8:30-12:30
Kedd: 8:30-12:30
Szerda: 10:30-14:30
Csütörtök: 8:30-12:30
Péntek: 10:30-14:30

Állandó képviselői fogadóóra:
Dr. Keresztes László Lóránt
- minden páros héten, pénteken 8:00-10:00-ig.

Dr. Kóbor József
- minden páratlan héten, kedden 16:00-18:00-ig.

A blog tartalmát a közösséghez tartozó szerzők privát írásai és véleményei alkotják.
Köszönjük.
A Lehet Más a Politika hivatalos nyilatkozatai a központi oldalon olvashatóak.

Állampolgári részvétel

2010.06.16. 22:41 Péter Balázs

Az Országgyűlés kedden, az ellenzéki pártok tiltakozása ellenére, jelentősen módosította az önkormányzati választási rendszerről szóló törvényt. A változtatás fennen hangoztatott célja az önkormányzati képviselők számának a csökkentése és a takarékosság, de a valódi értelme, hogy a Fidesz rövid távú hatalmi érdekeit szolgálva, csökkentse az ellenzéki kontroll és a civil szervezetek részvételének a lehetőségét a helyi közéletben.

Ezután a képviselőtestületek még a mostaninál is jóval aránytalanabbul fogják tükrözni az állampolgárok akaratát; másrészt a törvény teljesen indokolatlan mértékben megnehezíti a jelöltek indulását, sokszorosára emelve az eddig szükséges ajánlószelvények számát.
A Fidesznek azonban még ez sem elég: a kormánypárt a jelek szerint annyira fél a politikai kihívóitól, hogy újabb adminisztratív akadállyal szeretné kiszorítani őket. Cinikus módon az önkormányzati választási rendszer átalakításáról szóló törvény vitájának lezárását követően egy másik törvény módosításával a jelenlegi harmincöt napról kilenc napra szeretné csökkenteni az ajánlócédulák összeggyűjtésére rendelkezésre álló időt.

A Lehet Más a Politika véleménye szerint ez a javaslat teljes mértékben elfogadhatatlan. Semmilyen észérv nem igazolja, hogy miért kellene egy negyednyi idő alatt - számos esetben - akár négyszer annyi ajánlócédulát összegyűjtenie azoknak a jelölteknek, akikről a végén úgy is az állampolgárok döntenek. Egy ilyen politikai versenyben a jelöltek felkészültsége, programja helyett a csak nyers erő és a választókról készített kétes forrású adatbázisok számítanának. Ez maga lenne a demokrácia felszámolása.

Az LMP ezért „9 nap a demokráciáért” címmel kampányt indít annak érdekében, hogy az előterjesztők vonják vissza a javaslatukat. kilenc napon keresztül az ország több pontján mondjuk el a választóknak és a politikusoknak, hogy miért elfogadhatatlan ez a javaslat. Minden nap bemutatunk egy olyan politikai értéket, amin a Fidesz-es gőzhenger át akar hajtani. Állítsuk meg a Fidesz ellenforradalmát, védjük meg a demokráciát!

„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.”
(Winston Churchill)

Az LMP 2010. június 17- én /csütörtökön/ 12.00 órakor Pécsett, a Király utca Széchenyi tér sarkán (eső esetén CoolTour Café, Pécs Király u. 28) sajtótájékoztatót tart.
Pécsett az állampolgári részvétel értéke kerül bemutatásra, melynek kapcsán kitérünk ennek az értéknek helyben történt sérelmeire is.

Pécs - Állampolgári részvétel

Meg kell nyitni a politikai teret az állampolgári részvétel számára. A helyi döntéshozók elemi érdeke, hogy a határozatokat végre is hajtsák. Ez csak akkor lehetséges, ha a kezdeményezések a polgároktól erednek és a megvalósítás a közösség minden tagjának érdeke. A tudatosság, az eljárások ismerete, az érdekérvényesítő képesség kifejlesztése nem csak az egyén, a kis- és nagyobb közösség érdeke, hanem a jó állam működésének is alapfeltétele. A Fidesz-KDNP javaslata bedugaszolja, valósággal eltorlaszolja az állampolgárok helyi döntéshozatalban való részvételének csatornáit. Az önkormányzat a lokális problémák megoldásának terepe, ezért nem kiszorítani, épp ellenkezőleg: erősíteni kell az adott település, településrész problémáit legjobban ismerő, az ott élő emberek demokratikus részvételéből épülő társadalmi kezdeményezéseket, civil szervezeteket. Kilenc napunk maradt arra, hogy kifejezzük tiltakozásunkat és kiálljunk az aktív, tudatos választópolgárok közügyekben való részvételi jogáért!

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpecs.blog.hu/api/trackback/id/tr272087638

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Cooltour Café 2010.11.08. 21:03:20

Helyszín: 7621 Pécs, Király utca 26. Látogatás: 2010. október 1. 22:15-23:30 > Legerősebb mondat! Adatlap Elérhetőség: +36 70 413 8073 Web: http://cooltourcafe.hu/ Nyitva tartás: H...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása