Kövess minket!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebook-on is!

  

Igen, lehet!



Lehet Más a Politika!
Baranya Megyei Alapszervezete

http://baranya.lehetmas.hu
E-mail: baranya@lehetmas.hu

Iroda:
7621 Pécs, Széchenyi tér 1. (Városháza),
III. em. 327. Telefon: 06 72 / 533-994

Titkársági órák (Harmat Gabriella asszisztens):

Hétfő: 8:30-12:30
Kedd: 8:30-12:30
Szerda: 10:30-14:30
Csütörtök: 8:30-12:30
Péntek: 10:30-14:30

Állandó képviselői fogadóóra:
Dr. Keresztes László Lóránt
- minden páros héten, pénteken 8:00-10:00-ig.

Dr. Kóbor József
- minden páratlan héten, kedden 16:00-18:00-ig.

A blog tartalmát a közösséghez tartozó szerzők privát írásai és véleményei alkotják.
Köszönjük.
A Lehet Más a Politika hivatalos nyilatkozatai a központi oldalon olvashatóak.

Ghaia vagy Eywa

2010.01.27. 17:59 Óvári Csaba

James Cameron Avatar című filmje átütő siker, sem kritizálni, sem dicsőíteni nem kívánom ebben a bejegyzésben, részint, mert felesleges (megtették mások), másrészt, mert az lmpecs blog nem egy filmkritikai szemle. Mégis, van keresni valója a filmről gondolkodó írásnak a hazai egyetlen működő ökopárt baranya megyei blogján. A film a kizsákmányolás kritikája, a nyugati félteke civilizációs paradigmájára mért komoly gondolati csapás. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért hatalmas kasszasiker éppen a nyugat féltekén. S az, ami annyira foglalkoztat, hogy miatta bejegyzést készítsek, csupán egyetlen mondat a filmből. "Föld-anyát megölték."

A történetben ez 144 évre napjainktól egy messzi messzi bolygón hangzik el, egy ember szájából. "Mother-earth has been killed." - mondja Jake Sully fohászkodva egy másik bolygószellemhez. Ha ez a mondat valóban elhangozhat 144 év múlva, akkor ma valamit szörnyen elrontottunk. Másfél évszázad múlva a technika felvértezett légiósai, az űrt átutazó bányászok folytatják azt, amit ma is művelünk a földön. "Erősebben, magasabbra, gyorsabban." James Cameron víziója egyértelmű az emberi makacsságról, és a kényelem szeretetéről. A meggondolatlanság, és kapzsiság olyan emberi jellemzők, legalábbis a film üzenete szerint, amit levetkőzni nem tud, aki embernek születik. Ahhoz, hogy erre reflektálhasson, főhösünk is teljesen na'vivá lesz, elfeledi, és szembefordul fajával eredetével. Mert lenyűgözi az élő világ. A mindenhol burjánzó gazdag, és erős élet. És azért, hogy ezt megvédhesse, lemond arról a fajról, amely "megölte Föld-anyát".

Elsápasztott a gondolat a moziban ülve. Elhűlve ültem, percekig úgy figyelve a vásznat,  hogy nem is láttam, ami előttem történik. Ha Jake Sullynak igaza van, akkor épp most fenjük a kést. Sőt talán más neki is támasztottuk a hátának a penge hegyét. De vajon elhangozhat-e ez a mondat 144 év múlva a messzi űr távolában? Nem hiszem. Föld-anya védekezik. Eywa talán állatokat küld, Ghaia azonban ennél kifinomultabb. Semmi esetre sem olyan, amit filmvásznon látványosan meg lehet jeleníteni. A felboruló hőháztartás, a rohamosan megváltozó klíma nem karmos-fogas, de végzetes eszköz, ellenfél.

Ideje lesz hát letenni azt a pengét. Ideje lesz megkeresni azokat a megoldásokat, amik nem rombolják tovább a viszonyt a bolygó ökoszisztémája és az emberi faj között. Ideje lesz változatni makacs mohóságunkon, és meggondolatlan önzésünkön. Az élet útja nem kényelmes. De attól tartok a kényelmes út, nem az életé.

4 komment

Címkék: zöld jelzés

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpecs.blog.hu/api/trackback/id/tr471693420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lósi 2010.02.01. 21:31:37

Teljesen egyetértek. Alapjaiban kell az emberek gondolkodásán változtatni a természetben betöltött szerepünkről. A legkedvesebb jelenetem mikor maguk közé fogadják a főszereplőt. Minden mindennel kapcsolatban van, összefügg és ennek következményei vannak. Az urbanizált ember gondolkodásán szerintem már csak sokkoló hatású anyagokkal lehet változtatni. Már így is késésben vagyunk, nincs idő gügyögős módszerrel magyarázkodni, hogy megfognak halni a gyerekeink, az unokáink, ha nem kezdünk el sürgősen változtatni a viselkedésünkön. És mindenki tehet apró lépéseket és a több mint 6 milliárd apró lépésből lesz a hatalmas siker. Én nem vagyok híve nagy zöld pártok látványos akcióinak. Olyan mintha unatkozó, exhibicionista egyetemisták szórakoznának, hogy a köv. híradóba kis felfrissülést vigyenek. Viszont az én gyermekemnek természetes igénye lesz a szelektív hulladékgyűjtés, érti, hogy miért mosok mosódió-héjjal és miért igyekszünk az ivóvízzel spórolni (ami nálunk a vécében is folyik, míg a világon 1.200.000 ember nem jut hozzá).
Már örülök, hogy nincs pénzem autót fenntartani és én lepődtem meg a legjobban, mikor pár éves gyermekem közölte, hogy nekünk azért nincs autónk, hogy ne szennyezzük a környezetet. El is utazunk bárhova tömegközlekedési eszközzel, annak minden gyűgével és bájával.

Óvári Csaba 2010.02.02. 05:57:00

@Lósi: Remek hozzáállás, ha ilyet olvasok, akkor érzem, hogy érdemes, hogy van reménye a zöld gondolatnak. De ahhoz, hogy ez hatékonyan érvényesüljön, hogy ne sikkadhasson el, ahhoz ki kell nyilvánítani a politikai akaratunkat.

Lósi 2010.02.02. 20:30:49

Ez a "politikai akarat" kifejezés olyan durva. Olyan politikus. Ettől még én is megijedek. Pedig csak 1 dologtól félek és ez nem az öregedés. Küzdeni pedig mindig érdemes (és kell). Hajrá Csaba!

Óvári Csaba 2010.02.03. 03:37:01

@Lósi: Pedig nincs semmi ijesztő benne, a közösséget egyének alkotják, az egyének érdekét úgy tudja védeni a közösség, ha azt együtt védik. A képviseleti demokráciában ezt az érdekvédelmi eszközt politikai akaratnak hívják. :) A szándék megtestesülése, ha tetszik. Köszönöm a biztatást, és kérlek segíts, hogy megvalósulhasson a közös igényünk (kopgtatócetlivel, szavazattal, jó szóval a pártról idegennek, ismerősnek, figyelemmel, bármivel).
süti beállítások módosítása