Kövess minket!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebook-on is!

  

Igen, lehet!



Lehet Más a Politika!
Baranya Megyei Alapszervezete

http://baranya.lehetmas.hu
E-mail: baranya@lehetmas.hu

Iroda:
7621 Pécs, Széchenyi tér 1. (Városháza),
III. em. 327. Telefon: 06 72 / 533-994

Titkársági órák (Harmat Gabriella asszisztens):

Hétfő: 8:30-12:30
Kedd: 8:30-12:30
Szerda: 10:30-14:30
Csütörtök: 8:30-12:30
Péntek: 10:30-14:30

Állandó képviselői fogadóóra:
Dr. Keresztes László Lóránt
- minden páros héten, pénteken 8:00-10:00-ig.

Dr. Kóbor József
- minden páratlan héten, kedden 16:00-18:00-ig.

A blog tartalmát a közösséghez tartozó szerzők privát írásai és véleményei alkotják.
Köszönjük.
A Lehet Más a Politika hivatalos nyilatkozatai a központi oldalon olvashatóak.

Vállalás

2010.01.30. 07:55 Óvári Csaba

Sok régi családi anekdota közül, az egyik játszódott le a fejemben tegnap este. Édesapám katolikus családban első fiúgyermekként nagyon sokáig nyűglődött a szigorú a vallás miatt rá nehezedő kötelezettségek alatt. Felnővén aztán, kicsit lázadásból, kicsit a kor egyetlen helyben megvalósítható kitöréseként előbb a KISZ majd az MSzMP tagja lett. Otthon, az előbb ismertetett háttérben, nem állt a család elé elhatározásával. Azonban titok nem marad kiderítetlen a nagyanyám előt, rá is talált a pártkönyvre. Gondosan visszatette a zsebbe ahol, talán tényleg véletlenül, rábukkant. Néhány nappal később, négyszemközt így szólt apámhoz:

- Most már akkor te is ilyen "kominista" lettél, fiam?

- Igen - felelte apám félig zavartan, félig értetlenül. - Kominista lettem.

- De hiszen, te ministráns is voltál.

- Hála Isten, csak voltam!

A lift előtt ácsorogva tegnap este odafordul hozzám édesapám.

- Biztos, hogy az iwiwre is ki kell tenni ezeket a "lemp"-es dolgaidat?

- Biztos.

- És akkor te is ilyen "lemp"-es vagy,fiam?

Nem feleltem, csak eszembe jutott egy régi történet, és elmosolyodtam. Apámnak hosszan mondták, tanították, gyakran ütve, miben kell hinnie, de végül csak mást választott. Nekem "hála Isten" szabadságom volt választani, és nem lázadásból menni szembe azzal, ami muszáj. És eljött az idő (sic!), hogy bevállaljam. Mert valóban változás kell. Az óriás plakátoknak igaza van. Itt az idő, hogy változtassunk azon, amin húsz év alatt senki. És hiszem, erre olyan, aki húsz év alatt nem változtatott, most sem lesz képes, legyen vörös vagy narancs, esetleg fehér.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpecs.blog.hu/api/trackback/id/tr651714050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

törzsmókus 2010.01.30. 08:43:41

> nyűglődött a szigorú a vallás miatt rá nehezedő kötelezettségek alatt.

szegény. érdekesen taníthatták neki a kereszténységet.

nagyon nem találom szerencsésnek a párhuzamot az elnyomó rendszerbe beilleszkedő, a családi hagyománytól elforduló (opportunista?) ifjúkommunista és a fennálló politikánál jobbat óhajtó LMP-s aktivista között.

ja, én ministráns vagyok, meg LMP-s is.

Óvári Csaba 2010.01.30. 13:03:37

@törzsmókus:
Bizony szegény. Nem egyedüli, akinek furcsán adtak át a kereszténységet, még inkább a katolikus dogmát.

Nem is párhuzam, épp' ellentét. szerintem. de azt is hiszem, hogy, ha neked a te megfejtésed tetszik, az a te dolgod.

hulyeinformatikus 2010.02.01. 13:03:46

"És hiszem, erre olyan, aki húsz év alatt nem változtatott, most sem lesz képes, legyen vörös vagy narancs, esetleg fehér."

.. vagy éppen roma, segélyen élő, álrokkant, áfázó, rendőrt lefizető, adóoptimalizáló, korrupt hivatalnok, borítékos pénzel fizető munkáltató, borítékos pénzt adó beteg.

Rossz helyen keresed, ne mástól várd - a változás legyél Te magad, ahogy Gandhi mondta.

Olvassátok el Jaksity cikkét:

"Akkor lesz itt bármilyen lényegi változás, ha azt mi magunk tízmillióan akarjuk, ha végre az igényeink, a vágyaink arra ösztökélnek, hogy tegyünk is valamit, ne mástól várjuk a változást. A baj amúgy sem máshol van, hanem bennünk, még ha ezt hajlamosak is vagyunk kívül, másokban keresni. A keleti filozófiák légkörében felnőtt kínai rizstermesztőnek ez a bölcsesség évezredek óta a birtokában van, az önismeretre igényt tartó nyugati ember is lassan száz éve tudhatja, hogy ezt kivetítésnek, projekciónak hívják. Ahhoz, hogy harmóniát tudjunk teremteni a világban, először magunkban kell hiányának okait megtalálni, ha változást akarunk benne, azt magunkban kell megtalálni"

www.nol.hu/archivum/archiv-390684

Óvári Csaba 2010.02.01. 20:25:32

@hulyeinformatikus: Ahogy törzsmókusnak megvan a joga a saját olvasatához, úgy neked is. Én bele tudom olvasni, hogy a változás igénye mellett a rá való képesség is megvan bennem. Ehhez meg nekem van meg a jogom. :)

coolmen 2010.02.04. 20:30:41

Ha már így moralizálunk feltennék egy kérdést,remélem jó helyre .
Naivan azon gondolkodtam hogy ,küzd -e lelkiismereti problémával az a képviselő , aki szembehelyezi a párthűséget , a választói érdekkel szemben , és van-e szabály ennek kezelésére vonatkozóan ?

Óvári Csaba 2010.02.05. 05:29:48

@coolmen: Ahogy eddigi válaszaimból is kiolvasható volt, komolya gondolom, hogy minden ember más, és máshogy viszonyul az őt körülvevő világhoz. Így az is képviselőnként eltérő lehet, hogy hogyan viszonyul pártjához és választóihoz.

A frakciófegyelem, láthattuk a legutóbbi négy év során is, kemény erő, és nem egyszerű szembe menni vele.De láthattunk példát arra is, amikor csak egy megy szembe a többi száznyolcvanhéttel.

Szabály pedig, attól tartok, a lelkiismeretnél nagyobb nincs ma. És holnap sem lesz, még ha a kötött mandátum eltörlésre is kerülne, az legfeljebb utólag bünteti a választói akarattal szembe menő a pártjához/frakciójához hű képviselőt. Ha a lelkiismerete nem állította meg korábban, akkor szinte mindegy.

Szerintem.
süti beállítások módosítása