Kövess minket!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebook-on is!

  

Igen, lehet!



Lehet Más a Politika!
Baranya Megyei Alapszervezete

http://baranya.lehetmas.hu
E-mail: baranya@lehetmas.hu

Iroda:
7621 Pécs, Széchenyi tér 1. (Városháza),
III. em. 327. Telefon: 06 72 / 533-994

Titkársági órák (Harmat Gabriella asszisztens):

Hétfő: 8:30-12:30
Kedd: 8:30-12:30
Szerda: 10:30-14:30
Csütörtök: 8:30-12:30
Péntek: 10:30-14:30

Állandó képviselői fogadóóra:
Dr. Keresztes László Lóránt
- minden páros héten, pénteken 8:00-10:00-ig.

Dr. Kóbor József
- minden páratlan héten, kedden 16:00-18:00-ig.

A blog tartalmát a közösséghez tartozó szerzők privát írásai és véleményei alkotják.
Köszönjük.
A Lehet Más a Politika hivatalos nyilatkozatai a központi oldalon olvashatóak.

A biomassza és az államtitkár

2010.09.09. 11:46 Óvári Csaba

A Lehet Más a Politika Baranya megyei szervezete örömmel fogadta, hogy a Fidesz által vezetett kormányzat végre színt vallott a pécsi Hőerőműben folyó úgynevezett "biomassza" alapú energiatermelésről. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár immár egyértelműen kijelentette, hogy a tűzifa elégetését nagyerőművi blokkokban nem tekintik zöldenergiának, és ilyen alapon az semmiféle támogatást nem kaphat. Ezzel kipukkadt a "biomassza-propaganda".

Évek óta tudták a helyi környezetvédők, hogy a Pannonpower és a vele együttműködő erdészeti vállalatok félrevezetik a közvéleményt. Fa apríték, hulladék, nyesedék, és energiaültetvényekből származó biomassza eltüzelését ígérték - az energiaültetvényeknek máig nyomuk sincsen, a valóságban  fakitermelésből származó tűzifát égettek egy olyan országban, amelynek erdősültsége Trianon óta még ma is az európai átlag alatt van. A nálunk jobban erdősült Németországban a tűzifa erőművi blokkokban történő eltüzelését a törvény tiltja, egy hasonló jogszabály nálunk is haladéktalanul szükséges. Az LMP ilyen irányú jogszabályi változásokért lépéseket tesz parlamenti frakcióján keresztül.

A zöldek a biomassza energetikai felhasználása alatt mindig is csak felesleges hulladék anyagok kis egységekben történő, decentralizált felhasználását értették, a tűzifa pedig az egyedi lakossági felhasználóknak való – éppen ők jutottak hozzá egyre nehezebben a Pannonpower miatt Baranyában.

Az LMP egyben felszólítja a pécsi városvezetést - és ezen belül a Fideszt - hogy miután saját kormányuk részéről is beismerték az ún. "biomasszára" alapozott pécsi távhő ellátás hosszú távú fenntarthatatlanságát, a város távhőtől függő lakossága érdekében haladéktalanul tegyenek lépéseket a 2008. november 20.-án a Pannonpowerrel megkötött - 22 éves időtartamú (!) - szerződésnek a megváltoztatására, amelyet a Civilek a Mecsekért Mozgalom és más zöld civil szervezetek tiltakozása ellenére akkor ők is megszavaztak, és amely számos egyéb okból (pl. kamatkikötések) is hátrányos a városnak. A város távhő ellátásának hosszú távú megoldását mihamarabb, szakmailag megalapozottan ki kell dolgozni. Az LMP Baranyai szervezete ezt kívánja képviselni a pécsi közgyűlésben.


Pécs, 2010. szeptember 9.


dr. Kóbor József
képviselőjelölt, Pécs
LMP Baranya
 

Szólj hozzá!

Címkék: pécs közlemény biomassza kóbor józsef

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpecs.blog.hu/api/trackback/id/tr282282503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása