Kövess minket!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebook-on is!

  

Igen, lehet!



Lehet Más a Politika!
Baranya Megyei Alapszervezete

http://baranya.lehetmas.hu
E-mail: baranya@lehetmas.hu

Iroda:
7621 Pécs, Széchenyi tér 1. (Városháza),
III. em. 327. Telefon: 06 72 / 533-994

Titkársági órák (Harmat Gabriella asszisztens):

Hétfő: 8:30-12:30
Kedd: 8:30-12:30
Szerda: 10:30-14:30
Csütörtök: 8:30-12:30
Péntek: 10:30-14:30

Állandó képviselői fogadóóra:
Dr. Keresztes László Lóránt
- minden páros héten, pénteken 8:00-10:00-ig.

Dr. Kóbor József
- minden páratlan héten, kedden 16:00-18:00-ig.

A blog tartalmát a közösséghez tartozó szerzők privát írásai és véleményei alkotják.
Köszönjük.
A Lehet Más a Politika hivatalos nyilatkozatai a központi oldalon olvashatóak.

Az oktatás az (egyik) út

2010.02.02. 17:11 Óvári Csaba

Minden szakember, ha hivatása és nem csak munkája az amit nap, mint nap végez, igyekszik fejleszteni saját mukáját, új módszereket tanul, fejleszt ki vagy adaptál. Reflektál, legalább  önmagában, munkája hasznosságára. Szerencsés esetben néha megforgatja a fejében, hogy társadalmilag hogyan hasznosul mindaz, amit tesz. Ha pedagógus az ember szakmája, a társadalmi hasznosulás különösen fontossá válik. Hiszen a köz szolgálatának ez a formája kifejezetten a társadalmi koherenciáról, integritásról szól, s nem csupán adminisztrációs felügyeletről.

Épp ezért ad reményt az a kezdeményezés, amit a minap olvastam az egyik napilap internetes felületén. Kezdő pedagógusként egy roma tehetséggondozási programban találtam állást, tetszett a kihívás, és a program célkitűzéseit igéretesnek tartottam. A program, amiben részt vettem azóta lezárult, de ma is jó találkozni a résztvevő fiatalokkal, azokkal, akik alternatívát kaptak, lehetőséget a kilépésre a mélyszegénységből. Ilyenkor tudatosul bennem, hogy mennyire fontos az a példa, amit az úgy nevezett többségi társadalomtól látnak, tapasztalnak. Kiderül, hogy az integráció, bármennyire szeretnénk, nem egy alávetődési folyamat, hanem párbeszéd. Kölcsönös odafigyeléssel, engedményekkel, és folyamatos kiváncsisággal vezet ez az út a problémáktól a megoldások, a gyülöletből az együttélés felé. Az oktatás kiemelt feladattal bír tehát, és nem csak a leszakadó csoportoknál, hanem azoknál is, akik kinyújthatják kezüket. Hogy a társadalom összefoghasson, hogy a kinyújtott kezeket fogadják knyújtott kezek a másik oldalon.

Szólj hozzá!

Címkék: esélyteremtés

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpecs.blog.hu/api/trackback/id/tr301721812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása