Kövess minket!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebook-on is!

  

Igen, lehet!



Lehet Más a Politika!
Baranya Megyei Alapszervezete

http://baranya.lehetmas.hu
E-mail: baranya@lehetmas.hu

Iroda:
7621 Pécs, Széchenyi tér 1. (Városháza),
III. em. 327. Telefon: 06 72 / 533-994

Titkársági órák (Harmat Gabriella asszisztens):

Hétfő: 8:30-12:30
Kedd: 8:30-12:30
Szerda: 10:30-14:30
Csütörtök: 8:30-12:30
Péntek: 10:30-14:30

Állandó képviselői fogadóóra:
Dr. Keresztes László Lóránt
- minden páros héten, pénteken 8:00-10:00-ig.

Dr. Kóbor József
- minden páratlan héten, kedden 16:00-18:00-ig.

A blog tartalmát a közösséghez tartozó szerzők privát írásai és véleményei alkotják.
Köszönjük.
A Lehet Más a Politika hivatalos nyilatkozatai a központi oldalon olvashatóak.

Mélyebb gyökerek

2010.03.02. 11:44 CsibaKata

Az a radikalizmus (gyökerekhez való visszanyúlás), mely a természetből meríti forrását sokkal mélyebbre nyúlik önnön eredetében, mint a nemzeti radikalizmusnak hívott gondolkodás. A nemzeti radikalizmust átmeneti megálló a forrásunkat kereső úton. A természeti radikalizmus lehetővé teszi a békés cselekvést, míg a nemzeti radikalizmus a nem elég mély gyökerei miatt kiabál. Ezek mélyebb gyökerek teszik lehetővé, hogy a fa mozdulatlan legyen, s ne hajoljon meg, hiába üvölt a szél.

Ma megkérdezték tőlem, hogy mit jelent az ökopolitika. Amikor arról meséltem, hogy a helyi termékeket, a helyi kereskedelmet, a vegyszermentes élelmiszereket szeretnénk elterjeszteni, akkor azt mondta az érdeklődő: nadehát a jobboldal is ezt akarja.

Igenám, de csöppet sem mindegy, hogy milyen gondolati alapon tesszük ezt. Bár sok mindenben hasonlít a nemzeti lokálpatriotizmus és a zöld/öko megfontoláson alapuló helyi gazdasági modell, a kettő mégis ég is föld akkor, amikor arról van szó, hogy miért tesszük ezt.

Egy öko ember nem azért vesz helyit, mert az magyar. Azért vesz helyit, mert azt a talpa alatt lévő föld teremte, a mellette folyó patak táplálta, a környék helyi közösségében ténykedő emberek dolgoztak vele. Azért vesz helyi holmit, mert az nem utazott át kontinenseken szén-dioxid kibocsátó és környezetterhelő szállítással, és mert nem akar zölden leszedett és vegytani bravúrokkal tartósított zöldséget enni. Azért vennék helyit, mert nem lehet tudni, hogy egy távoli kontinensen, milyen körülmények között dolgoztatják a munkásokat, amit vásárlásommal támogatok, és ha kiderül, hogy gyerekmunka, vagy embertelen állapotok uralkodnak pl. az úgy nevezett izzadsághajókon, akkor zavarna a tudat, hogy nem tudok hatékony közösségi bojkottal fellépni a nagy távolság miatt. Nagyon sok ökológiailag előnyös struktúra kialakítására alkalmas lenne a nemzeti ideológia, ám a nemzeti alapokra helyezett öko-gondolkodás... hát... nem a teljes történet.

Kevéssé segít a nemzeti ideológia, amikor "kiderül", hogy a természet nem térképen megrajzolt piros országhatárokban vagy nemzeti identitásban gondolkodik, hanem vízfolyásokban, széljárásokban, környezeti eltartóképességben, ökológiai lábnyomban, vagy populációdinamikában... és ezt az ökopolitikusok ismerik és kutatják, minden szomszédos nemzetnél ugyanígy. A természetbe vetett gyökerek ugyanazok itt is, és a világ másik felén is, mégsem vágyunk a világ másik felére.

Tehát az ökopolitika magában foglalja a nemzeti politikát, megérti annak logikáját, de tudja, hogy az csak a történet egy része, és a forrásunk felé igyekvő úton még nem a végső állomás.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpecs.blog.hu/api/trackback/id/tr821802376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lósi 2010.03.02. 21:32:16

Ez nagyon szép iskolai dolgozatnak. Az emberek nagy többsége kényételen(!) az árra koncentrálni a minőség és főleg az ideológia helyett.

CsibaKata 2010.03.02. 22:32:47

Iskolai dolgozatnak sem utolsó, főleg, hogy kipróbáltam. Nem a mélyszegénységben élőkre gondolok, akiknek választani kell, hogy fűtenek, vagy esznek aznap valamelyik ormánsági zsákfaluban. Tragikus, hogy ilyen megtörténik, de megtörténik (Kossuth rádió riport, nem iskolai dolgozat).
Azokra gondolok, akik a reklámok, média, divat miatt élnek fogyasztói módon. Kis pénzből is lehet a minőségre utazni, mert a minőség az azt jelenti, hogy tovább tart a holmi, és könnyen javítható, ha elromlik. Tehát középhosszú-hosszú távon megéri.

A bio, vegyszermentes élelmiszerre szokták nekem mondani, amit Te is mondtál, hogy ezek drága dolgok, és csak a gazdagok engedhetik meg maguknak. Nem, nem csak a gazdagok tehetik meg. Prioritás kérdése az esetek döntő többségében a dolog. Ha fontos hogy minőségi élelmiszert egyél, akkor az lesz a prioritás és más háttérbe szorul. Mondjuk a kábeltévé előfizetés, vagy a cigi, vagy a kéthavonta új pulcsi, nadrág, táska, cipő.

Tudod hány szerény körülmények között élő barátom van, aki figyel ezekre? Rengeteg. Prioritás kérdése az egész. Az meg a gondolkodásnál és az iskolai házidolgozatnál kezdődik.

baráti üdv
Kata

Lósi 2010.03.03. 18:06:38

@CsibaKata: Szia Kata!
Én nem egy ormánsági falucskában élek. Van munkám, köztisztviselőként Pécsen döntenem kell a számlák befizetése és a kaja minősége között. Le kellett tennem a cigit és már hónapok óta turkálóban sem jártam (minőségi ruháért). Prioritást pedig a túlélés élvez mindig mindenhol, minden körülmények között.
Aki nálam jobban figyel az étel minőségére, festi magát és mégsem a minőségé a prioritás. Túlélés! Ide jutottunk 2010-re.

Üdv: Kata Katának

Lósi 2010.03.05. 23:05:56

Szóval jól gondoltam, hogy csak prédikálsz mint a jóllakott papok. Ez tömény dogma amiről te beszélsz. Látom az élet nem érdekel, nem alacsonyodsz le a pór néphez. Csak az az igaz ember aki egyetért veled. Ez a FIDESZ alapismérve. A felsőbbrendűségi érzés nem vall bölcsességre. Te tudod. Ja és a "szerény körülmény" az még azért nem a szegénység. Nézz utána ma mit jelent szegénynek lenni Magyarországon és hogy hányan élnek így. De akkor még mindig csak a statisztikát látod. És közben mit érzel? Nekik mit mondasz?
A minőséget emlegetted, pl az öltözködésben. Vegyük meg a jobb minőséget, mert az nem megy olyan gyorsan tönkre és ezzel globálisan nézve energiát takarítunk meg. Megmondom mi az igazi megtakarítás. Az, hogy a turkálóban vásárolt ruha már legalább második gazdája vagyok, a gyermekem meg ki tudja hanyadik és még én is tovább adom, mert van aki örökölje. És ezért még fizetek is, támogatva a magyar gazdaságot, a magyar kereskedelmet (ebből visszapörög az államnak is egy kis pénzmag).
Ha te ma a pécsi kertvárosban bio gyümölccsel tudod a fizetésedből etetni a gyermeked, akkor neked erősen besegít valaki anyagilag. Innentől pedig miről beszélgetünk?

Kábeltévé. Te is abba a kategóriába tartozol aki tévé ellenes? A gyerek se nézze. Érezted már azt amit az a kisgyerek aki az óvodában (vagy suliban) kiközösítettnek érzi magát (és ez az érzés örökre beleivódik) mert gőze sincs róla, hogy a társai miről beszélnek mikor a tévében látottakról beszélgetnek. Na ennél az érzésnél befizettem a kábeltévére. A saját gyermekemmel tolok ki. Az arany közép mindenben a célravezető út.
És te honnan internetezgetsz? Munkahelyről? Vagy otthon is előfizeted? És a lakásod kaptad, örökölted vagy egy élet spórolásával szerezted meg?
Szóval milyen réteget akarsz te ma Magyarországon megszólítani? És szerinted én egy embert az alapján ítélek meg, hogy melyik médiában mondott okosakat? Én ezeknek már nem dőlök be.Ehhez az én életem rövid. Azért sok sikert.

Az ajánlószelvényem nektek adtam, gondoltam az esélyt megérdemlitek, de a stílusra figyelj oda!

Üdv!

CsibaKata 2010.03.07. 14:40:12

Kedves Lósi!

Nem áll szándékomban megsérteni soha senkit, ez most sem volt így. Ha a leírott szavaim mégis így hatottak, akkor elnézését kérem. Nyílván nem kritizálom azt az embert még gondolatban sem, aki nehéz körülmények között hozza meg döntéseit. Nyílván azokat szeretném rávenni, hogy döntsenek tudatosan a helyi gazdaság mellett, akik megtehetik, hogy aztán ez a lehetőség a szegényebbek előtt is megnyíljon. Azért unszolom a szegényeket is, hogy ne adják föl, segítsék egymást, mert nem látok más esélyt.

Azért unszolok mindenkit, hogy vegyen helyi bioterméket, mert akkor talán meg tudnak élni a helyi biogazdáink (ez csak egy modern név a régi háztáji gazdálkodásra), és ha egyre többen vesznek bioélelemiszert, akkor egyre nagyobb esélye van, hogy elterjed, olcsóbbá válik. Azért unszolok mindenkit, hogy ha teheti, varrasson ruhát a szomszéd varrónővel, mert így talán meg tud élni a szomszéd varrónő, és ha sok megrendelése van, akkor olcsóbban tud varrni, vagy más is megélhetést lát a ruhakészítő szakmában.

Éltem szegénységben (választottam, mert nem csak prédikálni akarok), márha a falu végén 2 főnek és egy imádnivalóan neveletlen labrador kutyának 30 négyzetméteres lakás, télen melegvíz nélkül annak számít. Esténként fűtés, vajaskenyér, tea és némi zöldség azért mindig volt (van akinek küzdelmei ellenére ez sincs, az tragédia). És bizalom a falubeliek felé és viszont, ezek nagyon fontosak. És lelki gazdagság, szellemi vagyon, könyvek, emberi történetek, boldogság, bánat, barátság, kölcsönös segítség, emberség. Ami kell még, az a biztonság és bizalom. Jobban kell ez a gyereknek is, mint a tévé.

De ismétlem nem azokat kritizálom, akik 10-szer végiggondolták, hogy hogyan segíthetnék jobban a helyi közösségüket, ahonnan segítségre számíthatnak, vagy akik 20-szor végiggondolták, hogy mit tanuljanak meg még, amivel hasznos és életrevaló tudásra tesznek szert, hanem azokat, akik csípőből hárítanak, és a cigi mellett döntenek az egészséges élelmiszer helyett.

Ismét, nem vitatkozni akarok, eszmét cserélni.

Barátsággal: Csiba Katalin

hulyeinformatikus 2010.03.07. 15:27:51

@Lósi: "Nézz utána ma mit jelent szegénynek lenni Magyarországon és hogy hányan élnek így"

Nézz utána légyszíves, hogy 2002-ben hány - statisztikailag - szegény élt Magyarországon és hány él ma, 8 év mszp-szdsz kormányzás után.
Ha az okokra vagy kíváncsi, hasonlítsd össze a reálbérek (kezd mindjárt a minimálbér alakulásával), a munkanélküliség, az infláció alakulását, a gazdasági környezetet, beleértve az államháztartás helyzetét.
Vesd össze mivel támogatta szocialista-liberális éra és a Polgári Kormány a nem jómódú családok gyermekeinek felsőoktatásba jutását és otthonteremtését.
2002-ben egy prosperáló gazdaságot hagyott maga után a Polgári Kormány, a 2000-es években Közép-Európa leggyorsabban fejlődő országa voltunk.
Ez lett belőle.

hulyeinformatikus 2010.03.07. 15:42:05

@CsibaKata: "Azért unszolok mindenkit, hogy ha teheti, varrasson ruhát a szomszéd varrónővel, mert így talán meg tud élni a szomszéd varrónő, és ha sok megrendelése van, akkor olcsóbban tud varrni, vagy más is megélhetést lát a ruhakészítő szakmában."

Ez lehet, hogy egy szűk körnek megélhetést tudna biztosítani (akik igényes ruhákat tudnak előállítani jól fizető vevőknek), de, ha Kínában egész városok vannak, ahol semmi mást nem csinálnak, mint mondjuk gombokat varnak nadrágokra (ez nem vicc), akkor a többség nem kézi készítésű ruhákban fog járni, mert neki nem éri meg a vele járó többletköltség.
Tehát, valami olyasmire kell megtanítani, amit csak Mi, magyarok tudunk versenyképesen előállítani.

Péter Balázs 2010.03.07. 17:17:48

@hulyeinformatikus:
A "csak mi" és a "versenyképes" szó jelentése ebben a mondatban számomra kibogozhatatlan...
Egyébként meg csak remélni tudom, hogy nem gondolod komolyan, a termelés ilyen szintű felosztását.

@Lósi:
Azt hiszem ez megint nem volt kérdés.
Bár mindannyian tapasztaljuk, látjuk az elmúlt nyolc év "eredményét". De szerintem az is hamis kép, hogy a "Polgári Kormány" földi paradicsomot hozott volna létre Magyarországon.
Nekem személy szerint az akkori kormányfő leendő miniszterelnökségével kapcsolatban vannak fenntartásaim. Példának okáért kampány során (most is) képesek minden hangzatos szuper terv/elképzelés bejelentésére, még olyanokra is, aminek értelme is volna. Csak bennem felmerül a kérdés: Ezeket a dolgokat mintegy három hónappal ezelőtt nem így látták? Miért nem beszéltek erről a Parlamentben? Miért nem dolgoztak ezekért az elmúlt nyolc évben, ha egyszer ők már régóta tudják hogyan kell csinálni?
Ezek szerint jöttek álmukban az angyalok a fülükbe suttogták a megoldást és most megvilágosodván, megtérvén készek a kormányzásra?
Az idő lehet, hogy sok mindent megszépít, de nem volt aranykor 2002 sem.
A félreértések elkerülése végett pedig szeretném jelezni, hogy ezzel a legkisebb mértékben sem akarok felmentést adni az elmúlt 8 év kormányzati politikájának, csak a figyelmet szeretném felhívni a tisztán látásra!

CsibaKata 2010.03.07. 19:20:50

Azt gondolom, hogy a versenyképességet ebben az értelemben el kéne felejteni egy kicsit, vagy nagyon gyorsan átértelmezni. Bocs, de ha ezt a szót meghallom mint érv, akkor az jut eszembe, hogy versenyképesség néven mondunk le emberek százezreiről, akik nem képesek lépést tartani a globális szabadpiac amúgy humán és természeti erőforrást egyaránt kizsákmányoló magatartásával. Jó volna végre túllépni ezen a dogmán és a verseny mellett behozni a képbe a kooperációt is. Nem csak versenyképességgel lehet helyi gazdaságot teremteni, hanem szolidaritással is. Mint ahogy sok férj nem azért nem csalja meg a feleségét, mert nincs jobb nő (versenyképesebb) az utcán, hanem azért, mert ő a társa. Fura hasonlat, vagy leginkább csak figyelemfelkeltő, de a lényeg a lényeg. Létrejöhet helyi közösség szolidaritási és kooperatív alapon, ha egyszerűen megegyeznek, hogy mostantól a helyi termékeket támogatják.

A versenyképességnek csak akkor van helye a világban, ha legalább akkora hangsúlyt fektetünk a kooperácóra és együttműködésre is. Anélkül fél karú óriás az ideológia, és egyensúlyából kibillenve csapdosva szétver mindent. Nem minden a versenyképesség, főleg akkor nem, ha tönkrevágja a helyi (szándékosan nem magyart mondok) önfenntartás képességét, tudását, ergo függőségbe hajt.

Lósi 2010.03.08. 21:58:36

@CsibaKata: Én kérek elnézést! Értem én az igyekezetet és én sem megbántani akartalak. Ideológiailag szép is, de a gazdaságnak vannak saját törvényei és ez az én kis családi gazdaságomra is ugyanúgy vonatkozik. A helyi termelők támogatása falun, kis közösségben működhet, de városban tapasztalatom szerint nem. Itt a piacon a kutyát nem érdekli, hogy én szegény vagyok, de ennek ellenére támogatni akarom a gazdákat, csak azt nézik, meg tudom-e fizetni a kiírt árat. És én ráadásul alkudozni sem tudok. Vagy tudok valamiért fizetni, vagy nem.
Igen én is hallottam olyan kis falvakról ahol a pogármesternek köszönhetően olyan közösséget tudtak kovácsolni ahol egy új gondolkodásmód, hozzáállás alakult ki az emberek többségében és az egymás segítése eljuttatta oda a közösséget, hogy nincs szociális segély, munkanélküliség. Ez vajon mekkora csoportnál műdödőképes? Vagy a szellemi vezető személye a meghatározó, aki általában összefogja ezeket a közösségeket? És ha ő nincs, vagy jön valaki akinek "más" az elképzelése? Az emberi gyarlóság miatt eleve összeomlásra van ítélve.Ha jól emlékszem már Madách is hasonlókon törte a fejét. A részletekben vannak különbségek, de a nagy kérdés ugyanaz.

Nem ellenetek vagy ellened vagyok, sőt!
Tisztelem a küzdelmeteket amit elkezdtetek. Olyan szép is lenne! De én hitetlen kutya vagyok!

Ez az ember tragédiája élőben. Mi is volt a vége?

Lósi 2010.03.08. 22:05:05

@hulyeinformatikus: Ki beszélt itt pártokról vagy kormányokról? Te tudod értelmezni azt amit olvasol?

A.M. 2010.03.15. 20:34:25

Egyetértek egy csomó mindennel, amit írsz, többek között azzal, hogy az "ökopolitika magában foglalja a nemzeti politikát", de éppen ezért nem értek egyet azzal, hogy "Egy öko ember nem azért vesz helyit, mert az magyar." Azért is veheti. :)
Az, hogy az öko világkép (aminek a természethez való kötődés az egyik legalapvetőbb része), magában foglalja a nemzethez tartozás jelentős aspektusait is (itt nőttek föl az őseink, ezeken a tájakon alakult ki a kultúránk stb.), nem jelenti azt, hogy egyes döntésekben nem a kisebb rendszer - a nemzethez tartozás - alapján hozunk döntést.
A nemzeti identitás egy olyan csoport összetartozásának a záloga, mely az együttműködést hivatott szolgálni. A magyarságtudatnak hatalmas szerepe lehet abban, hogy egymás értékeit felismerve segítsünk egymáson, mikor kell.
Természetesen nem ez a végső, minden helyzetben irányadó elv. Vannak olyan esetek, mikor a szűken vett magyar érdekek fölé kell helyezni globális érdekeket.
Sok nehéz helyzet van, mikor pozitív értékek ütköznek egymással. Hogy ki hol húzza meg a határt, kinek mi a végső mérce, nagyon fontos kérdés. Ebben mindig lesznek köztünk különbségek. Szerintem sokszor azzal erősíthetjük közösségeinket, ha a közös pontokra mutatunk rá, és nem vonjuk kétségbe azokat az értékeket, amik másokat vezérelnek. Ha egy nemzeti gondolkodású ember azért vesz helyi árut, mert magyar, jót tesz. Könnyen lehet, hogy a környezeti előnyöknek is örül, mint mondjuk én zöld alapokon a magyar termelő sikerének.
süti beállítások módosítása