Kövess minket!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebook-on is!

  

Igen, lehet!



Lehet Más a Politika!
Baranya Megyei Alapszervezete

http://baranya.lehetmas.hu
E-mail: baranya@lehetmas.hu

Iroda:
7621 Pécs, Széchenyi tér 1. (Városháza),
III. em. 327. Telefon: 06 72 / 533-994

Titkársági órák (Harmat Gabriella asszisztens):

Hétfő: 8:30-12:30
Kedd: 8:30-12:30
Szerda: 10:30-14:30
Csütörtök: 8:30-12:30
Péntek: 10:30-14:30

Állandó képviselői fogadóóra:
Dr. Keresztes László Lóránt
- minden páros héten, pénteken 8:00-10:00-ig.

Dr. Kóbor József
- minden páratlan héten, kedden 16:00-18:00-ig.

A blog tartalmát a közösséghez tartozó szerzők privát írásai és véleményei alkotják.
Köszönjük.
A Lehet Más a Politika hivatalos nyilatkozatai a központi oldalon olvashatóak.

Interjú Dr. Oszkó Péterrel

2009.06.02. 00:23 Bernics Gábor

Főállásban pénzügyminiszteri és két gyerekes családapai munkakörben dolgozik, mellékállásban zongoristából avanzsált szájharmonikás.

A lmpecs.blog.hu kifeszíti a fehér zászlót, felcsatolja a vadvédelmi rácsot, feltesz egy Carlos Del Junco lemezt és vendégül hívja Dr. Oszkó Pétert.

A kép innen

Bernics Gábor: szóló zenészként érzi jobban magát vagy inkább csapatjátékos?

Dr. Oszkó Péter: Így is, úgy is. Legjobban azt szeretem, ha csapaton belül dolgozhatok úgy, hogy megkapom a saját területem, saját felelősségi köröm, saját feladataim, de közben együtt is tudok működni a többi csapattaggal. A szólójáték is csak a megfelelő környezetben, megfelelő kisérettel, aláfestéssel lehet teljes. Nem hiszek a végletes individualizmusban, egyetlen briliáns elme sem lehet képes olyat alkotni, mint egy összetartó csapat.

B.G: A saját album megszületését nem hátráltatja az EKHO ("művészadó") megszellőztetett megszüntetése? Vagy konzultáltak már az adóoptimalizációról?

O.P.: Kétségtelen, hogy az adóknak sokszor meglepően átütő hatása lehet az emberei civilizációk menetének alakulására, a kultúra formálására, akár torzítására is. Legismertebb hazai történelmi példa, amikor a középköri kapuadó hatására egyre több közös portájú házközösség kezdett kialakulni, amire válaszként bevezették a kéményenként kivetett füstpénzt. De éremes csak körbenézni például Amszterdamban és megfigyelni a belvárosi házak furcsa, vékonyka sziluettjét, aminek szintén az az oka, hogy annak idején alapterületre kellett fizetni az ottani házadót is, így mindenki kis alapterületre próbált építkezni. Látható, hogy az emberi találékonyság már a történelmi időkben is végtelen volt és ez azóta sem változott. Az adórendszernek ezért minél inkább semlegesnek kell lennie és kerülnie kell a részrehaljást. A miénk most a legkevésbé sem ilyen. Hátrányos helyzetbe hozza a legális munkavállalást és a legkülönbözőbb kedvezményeket adja az önfoglalkoztatás változatos formáinak, ami aztán az adótrükkök széles tárházát alakította ki egyes iparágakban, legyen az a média, építőipar, kereskedelem stb. S ami még ennél is rosszabb, hogy lényegében az egész KKV szektorunk lényegében ennek következtében maradt el jó egy évtizeddel fejlesztésekkel, innovációval, termelékenységgel, akár régiós összehasonlításban is, hiszen hazai vállalkozásaink azt tanulták meg, hogy az üzleti tevékenységük fejlesztése helyett az adókikerülésból és adókedvezmények kiharcolásából kell profitot teremteniük. Ebben a tekintetben mindenképp teljes irányváltásra van szükség és az általános adóterhelést kell leszállítani, miközben meg kell szüntetni minden előjogot. Ha jól csináljuk, az eddig kedvezményezett csoportok adóterhelésében sem mutatkozik majd lényeges különbség.

B.G:  Már a jogi egyetemi évei alatt is a gazdasági életben szerzett gyakorlatot, talán a szülei ragaszkodtak a dr. megnevezéshez?

O.P.:  A felmenőim idejekorán arra az elhatározásra jutottak, hogy rám bízzák, mivel szeretnék foglalkozni. A családban sem közgazdászt sem jogászt nem találni, a szüleim első generációs értelmiségiek, a nagyszüleim még az agrááriumból illetve gyári munkából éltek, szüleim pedig mérnöknek tanultam, édesanyám később váltott a pszichológiára. Az én érdeklődésem teljesen egyéni jellegű, nem volt előzménye a családban.

 

Oszkó Péter a Blue sPot zenekarban zenél.

 

B.G:  Egyetemi tanulmányai után nem sokkal a KPMG londoni székhelyére katapultálta magát, a hosszú haj itt már nem  akadályozta a magas repülésben?

O.P.:  Már csak azért sem, mert ott már nem volt hosszú hajam. Ezzel együtt azt látom, hogy az ilyesfajta formalitásoknak itthon már sokszor nagyobb jelentőséget tulajdonítunk, mint tőlünk nyugatabbra. Amikor elkezdtem Londonban dolgozni, meglepve tapasztaltam, hogy egyedül én jártam öltönyben és nyakkendőben az irodába, rajtam kívül mindenki lazán öltözködött, volt aki farmerban közlekedett. De mondhatnék aktuális esetet is. Az ECOFIN ülésén, ami az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek fóruma, a kettővel mellettem  ülő svéd pénzügyminiszter például összefogott hosszú hajjal jelenik meg az üléseken. Én magam éppen, hogy nem bánom, ha másokról nem külsőségek, formalitások alapján kell véleményt alkotnom, hanem a valós teljesítményét és tudását értékelhetem.

B.G:   Az ingatlan helyett a jobban csengő vagyonadó nevet viselő új adónem körüli huzavona a párton és kormányon belüli  belharcokról árulkodik, felkészítették erre a nem túl hálás posztra  a felkérők?

O.P.:  Nem készített fel senki, nekem kellett mindent előre átgondolnom. Nagyjából olyan munkakörülményekre számítottam, mint amivel szembesülnöm kellett és eddig abban az ütemben haladunk a feladatainkkal, amit terveztünk, persze rengeteg egyeztetés, vita, megbeszélés árán. Remélem, hogy a továbbiakban is a megfelelő megoldásra tudunk jutni minden egyes ún. huzavona végén, és akkor azt fogom gondolni, hogy volt értelme vállalni a feladatot, bármennyire hálátlan is egyébként.

B.G: Szemmel láthatóan távol tartja magát a politikai kakasviadaltól, ezek szerint Ön is úgy gondolja, hogy lehet más a politika?

O.P:  Amit ma Magyarországon köznapi értelemben politikának hívunk, abban nem sok értéket találok, még ha sokan meg is fognak róni ezért a kijelentésemért. A rövidtávú szavazatmaximalizálás szándéka különösen kampányidőszakban láthatóan mindent megelőz, előrébb való  ország elemi érdekeinél is általában, vagy éppen valakinek a jó hírnevénél, személyhez fűződő jogainál. Én magam úgy vállaltam ezt a feladatot és ezt a pozíciót, hogy tudtam, pénzügyminiszzerként sosem a legnépszerűbb döntéseket kell meghozni, pénzügyi válság idején pedig végképp nem. Ezért felkészültem rá, hogy a munkám és személyem akár szélsőséges kritikáknak is ki lehet, lesz téve. Ami talán meglep, hogy úgy tűnik, a politikai kampányban az elvégzett munka értékelése már nem is kérdés, ehelyett a személyeskedő rágalomhadjárat nyert teret, olykor egészen abszurd formában, olyanokkal szemben is, mint én, aki köztudottan semmilyen pártpolitikai szerepet nem vállalok. Azt valóban elhatároztam, hogy bármi is történik, az ilyen acsarkodástól távol tartom magam és igyekszem megőrizni az emberi arcomat, akárhányan próbáljanak is akadályozni benne. Ha legalább ez sikerül és még néhány a tervezett, az ország talpra állítását szolgáló intézkedések közül, akkor tiszta lelkiismerettel és amennyire lehet, elégedetten fogok felállni a székemből.

B.G: Köszönjük az interjút!

9 komment

Címkék: interjú oszkó péter

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpecs.blog.hu/api/trackback/id/tr501158043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blinkybill 2009.06.05. 01:00:27

Azért meg kell hagyni, szájhermonikásnak nem rossz:)

Bernics Gábor 2009.06.05. 08:09:45

Reméljük elődeitől eltérően leginkább csak ezt fogja megfújni.. :-)

Bartoki 2009.08.19. 18:55:39

Jópofa ez az Oszkó Péter, de azért remélem nem lesz belőle LMP-s politikus...

Én a helyében nem adtam volna a nevemet az ingatlanadó ilyen szintű elcseszéséhez (kivételek és a 30 milliós limit), és a Postabank-per hirtelen elbukása (30 milliárd Ft-ra perelte az állam a Deloitte-t) is minimum gyanús így mindjárt az odakerülése után.

Bartoki 2009.08.19. 19:03:23

Még valami: az épülő háza szép, tulajdonképpen én is ilyet építenék. De komolyan: meredek, napos déli lejtő, tűrhető panoráma, és az egész déli fal egyetlen nagy egybefüggő ablak, kb. mint a Hollywood-i villák a videoklipekben.

De a szélére épített (beton?) támfalak csúnya módon kitakarnak a szomszéd telkek kilátásából. :(

Értem én, mert az ember védeni akarja a teraszok intimitását, de ez azért akkor is méltatlan egy milliomoshoz - akkor már inkább ültettek volna oda tujákat, vagy fákat. :((

A ház megtekinthető a 61-es villamos Nagyhíd megállójából, a déli lejtő felé tekintve - mindenki itélje meg maga.

hulyeinformatikus 2009.08.28. 16:24:06

@Bartoki: Félretéve a kormánypártok iránti mély ellenszenvem, a pénzügyminiszteri tevékenységével meg vagyok elégedve.

Elődeitől eltérően távol tartja magát a pártpolitikai fiaskóktól, szigorú fiskális politikát hirdetett.
Az euró/forint árfolyam beállt a 260 - 270 Ft-os sávba, lehetőség lett az alapkamat csökkentésére.

A vagyonadó körüli húzza-vona valóban nem volt szerencsés, de ebben azt gondolom, hogy a mögötte álló politikai erők keze is jócskán benne van.

Bartoki 2009.10.12. 17:08:01

@hulyeinformatikus: "A vagyonadó körüli húzza-vona valóban nem volt szerencsés, de ebben azt gondolom, hogy a mögötte álló politikai erők keze is jócskán benne van."

Világos, tudom én hogy nem ő találta ki ilyenre. De amikor a különböző lobbik elkezdték elcseszni, akkor neki is, Bajnainak is kellett volna tudni azt mondani hogy "bocs fiúk, de ez csak így lesz jó, ebből nem engedek. Ha nem tetszik, akkor jöjjenek az előrehozott választások".

De valamiért nem tették - remélem hogy nem valami olyasmi van a dolog mögött hogy az ország rendbetételén kívül még ezt-azt is el kell rendezniuk? Pl. a Postabank-ügy? :)

Bartoki 2009.10.12. 17:11:57

@Bartoki: "De a szélére épített (beton?) támfalak csúnya módon kitakarnak a szomszéd telkek kilátásából. :(

Értem én, mert az ember védeni akarja a teraszok intimitását, de ez azért akkor is méltatlan egy milliomoshoz - akkor már inkább ültettek volna oda tujákat, vagy fákat. :(("

A legújabb hírek fényében ezt a betonfalas dolgot részben visszavonom. Ha midnen igaz akkor már az építési engedéllyel együtt vette meg a telket, és azon változtatni nem mert (most már nem engednének akkora beépítést azon a területen), attól eltérni meg elég necces, inkább csak a muszáj-esetben csinálta meg a pince esetén. Amivel nekem konkrétan semmi bajom nincs - most politikai szimpátiától függetlenül miér nem mindegy hogy mekkora a picéje? :O

Kinek árt vele? Csökken a giliszták meg a vakondok élettere, vagy mi? :)

Bernics Gábor 2009.10.13. 15:24:43

@Bartoki: Az vakondokok! :D
(Egy ismerősöm mondta, hogy, ha lebetonozza, akkor az nem pincének hanem valami alapnak minősül, de ezt ne ragozzuk, nem értek a focihoz. :D )

Bernics Gábor 2009.10.13. 15:29:30

@Bartoki: Azt gondoltam, hogy a pillanatnyi tűzoltás mellett az mszp népszerűségének legalább a szinten tartása (vagy inkább javítása) lesz a titkolt feladata.

De, ezt nem túlzottan látom rajta.
süti beállítások módosítása